Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

A-vitamin előnyei

A-vitamin előnyei

A-vitamin előnyei

Az A-vitamin az emberi egészség szempontjából rendkívül fontos zsírban oldódó vegyületek csoportjának általános kifejezése. Alapvető fontosságúak a szervezet számos folyamatában, ideértve az egészséges látás fenntartását, az immunrendszer és a szervek normál működésének biztosítását, valamint a csecsemők méhben történő megfelelő növekedését és fejlődését. Az A-vitamin előnyei a diéta során is hangsúlyossá válnak, hiszen kevesebbet eszünk, így a szervezetünktől megvonjuk a létfontosságú alapanyagokat.

Ajánlott, hogy a férfiak napi 900 mcg, a nők 700 mcg, a gyermekek és serdülők 300–600 mcg A-vitamint kapjanak (1).

Az A-vitamin vegyületek megtalálhatók mind az állati, mind a növényi élelmiszerekben, és kétféle formában fordulnak elő: previtamin A, az aktiv A-vitamin és az úgynevezett provitamin A.

Az previtamin A a vitamin aktív formájaként ismert, amelyet a test átalakítás nélkül, változatlanul képes felhasználni. Ilyen formában az állati termékekben található meg, beleértve a húst, a csirkét, a halat és a tejterméket.

A provitamin A karotinoidok - alfa-karotin, béta-karotin és béta-kriptoxantin - a növényekben található vitamin inaktív formája. Ezek a vegyületek a vékonybélben szükség szerint aktív formává alakulhatnak át (2).

Lássuk, mik az A-vitamin egészségügyi előnyei.

A-vitamin a látás megőrzéséhez

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a látás megőrzéséhez. A-vitamin szükséges ahhoz, hogy a szembe jutó fény elektromos jellé alakuljon, amelyet az agyba továbbíthat. Valójában az A-vitamin-hiány egyik első tünete lehet az éjszakai vakság, az úgynevezett nyctalopia (3).

Az éjszakai vakság az A-vitamin-hiányú embereknél fordul elő, mivel az A-vitamin a pigment-rodopszin fő alkotóeleme. A rodopszint a szem retinájában találjuk, és rendkívül érzékeny a fényre. Az ilyen állapotú emberek továbbra is normálisan látnak napközben, de csökkent a látásuk sötétben, mivel a szemük küzd az alacsonyabb szintű fény felvétele érdekében.

Az éjszakai vakság elkerülése érdekében a megfelelő mennyiségű béta-karotin evése megakadályozhatja a látás romlását, amelyet öregedéskor tapasztalhatunk (4). A vakság fő oka a fejlett világban az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD). Noha a pontos okok nem ismertek, úgy gondolják, hogy a retina sejtkárosodása, az oxidatív stressznek tulajdonítható és annak következménye (5).

Az életkorral összefüggő szembetegség-tanulmány megállapította, hogy bizonyos látásdegenerációval járó 50 évesnél idősebb emberek antioxidáns termékek fogyasztásával (beleértve a béta-karotint) 25% -kal csökkentette a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát (6). A közelmúltbeli Cochrane-vélemény azonban megállapította, hogy önmagában a béta-karotin étrendkiegészítők nem akadályozzák meg vagy késleltetik az AMD által okozott látáscsökkenést (7).

A-vitamin csökkentheti bizonyos rákos sejtek kialakulásának kockázatát

A rák akkor fordul elő, amikor a rendellenes sejtek ellenőrizetlenül növekedni kezdnek vagy osztódnak. Mivel az A-vitamin fontos szerepet játszik sejtjeink növekedésében és fejlődésében, ezért a rák kockázatára és a rák megelőzésében játszott szerepe felkeltette a tudósok érdeklődését (8, 9). A-vitamin csökkentheti bizonyos rákos sejtek kialakulásának kockázatát. A megfigyelési vizsgálatok szerint a nagyobb mennyiségű A-vitamin béta-karotin formájában történő fogyasztása bizonyos rákfajták, köztük Hodgkin-limfóma, valamint méhnyak-, tüdő- és hólyag-rák kialakulásának csökkenésével hozták összefüggésbe (10, 11, 12, 13).

Noha a növényi élelmiszerek magas A-vitamin-bevitelét a rák kockázatának csökkenésével társították, az A-vitamin aktív formáit tartalmazó állati élelmiszerekről nem vélekedtek hasonló módon (14, 15).
Hasonlóképpen, az A-vitamin étrend-kiegészítők nem mutattak ugyanolyan jótékony hatást, mint a növényi élelmiszerekben található esetekben (16). Néhány tanulmányban a béta-karotin étrend-kiegészítőket szedő dohányosok esetén megnövekedett tüdőrák kockázatát figyelték meg (17, 18, 19).

Jelenleg a test A-vitamin-szintje és a rák kockázata közötti kapcsolat még nem teljesen tisztázott. Ugyanakkor a jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a megfelelő A-vitamin fogyasztása, különösen a növényekből, fontos az egészséges sejtosztódáshoz, és csökkentheti egyes rákfajták kialakulásának kockázatát (20).

A-vitamin támogatja az immunrendszert

Az A-vitamin támogatja az immunrendszert, mert létfontosságú szerepet játszik a test természetes védekezésének fenntartásában. Ide tartoznak a szem, a tüdő, a bél és a nemi szervek nyálkahártyái, amelyek segítik a baktériumok és más fertőző ágensek hatástalanítását. A fehérvérsejtek előállításában és működésében is részt vesz, amelyek elősegítik a baktériumok és más kórokozók megkötését és eltávolítását a véráramból.

Ez azt jelenti, hogy az A-vitamin hiánya növeli a fertőzésre való hajlamot, és késleltetheti a gyógyulást, amikor a szervezet beteg (21, 22). Azokban az országokban, ahol bizonyos fertőzések, mint például a kanyaró és a malária előfordulnak, bebizonyosodott, hogy a gyermekek A-vitamin-hiánya csökkenti a betegségből való kilábalás esélyét, illetve ebből kifolyólag nőhet az elhalálozás kockázata (23).

A-vitamin csökkenti a pattanás kialakulását

A pattanás krónikus, gyulladásos bőrbetegség. Az ilyen állapotú emberek fájdalmas foltokkal és mitesszerekkel járnak, leggyakrabban az arcon, a háton és a mellkason. Ezek a pattanások akkor fordulnak elő, amikor a faggyúmirigyek elhalt bőrrel és olajokkal tömődnek el. A faggyúmirigyek faggyút képeznek, ami egy olajos, viaszos anyag, és amelynek a feladata a bőr kenése és annak vízállóvá tétele. Az A-vitamin csökkenti a pattanás kialakulását. Noha a foltok fizikailag ártalmatlanok, a pattanások súlyos hatással lehetnek az emberek mentális egészségére, és alacsony önértékeléshez, szorongáshoz és depresszióhoz vezethetnek (24).

A-vitamin hiány növelheti a pattanások kialakulásának kockázatát

Az A-vitamin pontos szerepe a pattanások kialakulásában és kezelésében továbbra sem világos (25). Ugyanakkor azt tapasztalták, hogy az A-vitamin hiány növelheti a pattanások kialakulásának kockázatát, mivel az okozza a szőrtüszőkben a keratinfehérje túltermelését (26, 27), ez növeli a pattanások kialakulását azáltal, hogy megnehezíti az elhalt bőrsejtek eltávolítását a szőrtüszőkből, ami eldugulásokhoz vezet.

Az A-vitamin támogatja a csontok egészségét

A megfelelő mennyiségben bevitt A-vitamin támogatja a csontok egészségét. A csontok megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez ugyanakkor szükséges a megfelelő mennyiségű A-vitamin fogyasztása is, mivel ennek a vitaminnak a hiánya kapcsolódik a csontok rossz egészségi állapotához. A vérben alacsonyabb A-vitamin-szintű embereknél nagyobb a csonttörések kockázata, mint az egészséges embereknél (30).

Ezenkívül egy nemrégiben folytatott tanulmány metaanalízise során kiderült, hogy ahol a diéta során a legmagasabb volt az A-vitamin fogyasztás, ott 6% -kal csökkent a törések kockázata (30).
Ugyanakkor az alacsony A-vitamin szint nem lehet az egyetlen probléma a csontok egészségének szempontjából. Egyes tanulmányok azt mutatták, hogy azok az emberek, akik magas A-vitamin bevitelt kaptak, nagyobb volt a törések kockázata (31), tehát más anyagok jelenléte vagy hiánya szükséges a jelenség kialakulásához.

Ennek ellenére ezek a megállapítások mind megfigyelési vizsgálatokon alapulnak, amelyek nem tudják meghatározni az okot és a hatást.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg az A-vitamin és a csontok egészsége közötti kapcsolat nem teljesen tisztázott, és ellenőrzött vizsgálatokra van szükség a megfigyelési vizsgálatokban tapasztaltak megerősítéséhez.

A-vitamin és a D-vitamin rendelkezésre állása

Ne feledd, hogy az A-vitamin szint önmagában nem növeli vagy csökkenti a törések kockázatát, mert szerepet játszanak más kulcsfontosságú tápanyagok is a csontok egészségi állapotában, mint például a D-vitamin rendelkezésre állása is a szervezetben (32).

Összességében az ajánlott mennyiségű A-vitamin fogyasztása hozzájárulhat a csontok védelméhez és csökkentheti a törések kockázatát, mivel az A-vitamin és a csontok egészségének összefüggése nem teljesen tisztázott.

A-vitamin az egészséges szaporodási rendszer fenntartásához

Az A-vitamin elengedhetetlen az egészséges szaporodási rendszer fenntartásához mind férfiak, mind nők esetében, valamint az embriók normál növekedésének és fejlődésének biztosításához a terhesség alatt.

Az A-vitamin fontosságát a férfiak szaporodásában vizsgáló patkánykísérletek kimutatták, ami kimutatta, hogy az A-vitamin hiány gátolja a spermasejtek fejlődését és az meddőséghez vezethet (33, 34).
Hasonlóképpen, állatkísérletek szerint a nőstények A-vitamin hiánya befolyásolhatja a szaporodást, csökkentve a petesejt minőségét és negatívan befolyásolhatja a petesejt implantációját a méhbe (33).

Terhes nőknél az A-vitamin

Terhes nőknél az A-vitamin szintén részt vesz a még megnem született gyermek számos fő szervének és szervének növekedésében és fejlődésében, ideértve a csontozatot, az idegrendszert, a szívet, a veséket, a szemet, a tüdőt és a hasnyálmirigyet.

Noha a terhesség alatt sokkal kevésbé gyakori az A-vitamin hiány, a túl sok A-vitamin káros lehet a növekvő csecsemőre is, és szülési rendellenességeket okozhat (35, 36). Ezért számos egészségügyi hatóság azt javasolja a nőknek, hogy a terhesség alatt kerüljenek olyan élelmiszereket, amelyek koncentrált mennyiségű A-vitamint tartalmaznak, például pépet és májat, valamint az A-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőket.

Összesítve az étrendben megfelelő mennyiségű A-vitamin elengedhetetlen a reproduktív egészséghez és a csecsemők egészséges fejlődéséhez a terhesség alatt.

Túl sok A-vitamin fogyasztás

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelyet a szervezetben tárol. Ez azt jelenti, hogy a túl sok A-vitamin fogyasztás mérgező szinthez is vezethet.

A hipervitaminosis oka, ha túl sok aktív A-vitamint fogyasztunk az étrenddel vagy az A-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőkkel.

A tünetek között szerepelhet hányinger, szédülés, fejfájás, fájdalom és akár halál is, noha ez meglehetősen ritkán fordul elő. Ezen túlmenően, ha sok provitamin A -t fogyasztunk növényi formában, nem hordozza ugyanazokat a kockázatokat, mivel a szervezetben az aktív formává történő átalakulás szabályozott (37).

Vagyis az állati táplálékból, gyógyszerekből vagy étrend-kiegészítőkből nagy mennyiségű aktív A-vitamin fogyasztása mérgező lehet, de nem valószínű, hogy túl sok A-provitamint fogyasztasz a növényi ételekből.

Az A-vitamin létfontosságú

Az A-vitamin létfontosságú a szervezet számos fontos folyamatához. Az egészséges látás fenntartására, a szervek és immunrendszer normál működésének biztosítására, valamint a csecsemők normális növekedésének és fejlődésének megteremtésére szolgál a méhben. A túl kevés és túl sok A-vitamin negatív hatással lehet az egészségre.

Az egyensúly megfelelő kialakításának legjobb módja az A-vitaminban gazdag ételek fogyasztása a normál étrend részeként. Kerüld a túlzott mennyiségű kiegészítést.

A-vitamin a diéta során

Az A-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele a diéta során kiemelt fontosságú, hiszen az étrend csökkentésével megvonjuk magunktól a szervezetünk működése szempontjából létfontosságú ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket. A Figuactiv termékek mindezen szempontokat figyelembe véve szakemberek által biztosított módon tartalmazzák a tápanyagok azon mennyiségét, ami egy diéta során felmerülő szükségletet hiánytalanul fedezni tud.

Amennyiben a diéta vagy a fogyókúra sziklaszilárd célunkat képezi, úgy ezt érdemes kontrollált módon végezni. Ehhez a Figuactiv 28 napos diéta program kiváló választás, ahol a teljes körű programmal könnyedén betarthatod a fogadalmadat: a Figuactiv termékek meghatározott adagjai és a hatékony fitnesz tippek motiválnak majd, hogy elérd a célod.

 

Forrás:

6 Health Benefits of Vitamin A, Backed by Science
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-a-benefits

Vitamin A
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-a/art-20365945
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-964/vitamin-a
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/

 

Hivatkozások:

1. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/resources/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20200262
3. https://academic.oup.com/jn/article/138/10/1835/4669996
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26447482
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11033038/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11594942
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28756617
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8923019
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28011986
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25711533
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10601381
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20155614
20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387950/
21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6496388/
23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4832596/
24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27799808
25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27279815
26. https://www.longdom.org/open-access/role-of-diet-in-dermatological-conditions-2155-9600-1000400.pdf
28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4384860/
30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28891953
31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24183637
32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25763530
33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257687/
35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9345570
37. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16469975

 

Cikkek:

E-vitamin előnyei és az aloe vera ital

C-vitamin az aloe vera ital része

D-vitamin csodálatos ereje

B12-vitamin nemcsak gyerekeknek

Pattanás ellen aloe

Ganoderma kapszula hatása

 

 

A-vitamin előnyei
Tartalomhoz tartozó címkék: diéta Egészség multivitamin