Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Itt jársz: > Kezdőlap >

C-vitamin az aloe vera ital része

C-vitamin az aloe vera ital része

C-vitamin az aloe vera ital része

A C-vitamin olyan a testünk számára nélkülözhetetlen vitamin, amit a szervezet nem tud előállítani. Ennek ellenére sok szerepet játszik a testben, és lenyűgöző egészségügyi előnyöket tapasztalhatunk fogyasztása során. Ez a vitamin vízben oldódik, sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható, így a narancs, eper, kivi, paprika, brokkoli, kelkáposzta, spenót, de az aloe vera gél is tartalmazza, így a c-vitamin az aloe vera ital része is.

A C-vitamin ajánlott napi bevitele a nők számára 75 mg, és 90 mg a férfiak számára (1). Noha általában azt tanácsolják, hogy a C-vitamin bevitelt az ételeinkből biztosítsuk, sokunk igényeik kielégítésére étrendkiegészítőkhöz fordulnak. Az aloe vera ital ajánlott napi fogyasztásával (3x30 ml) 80 mg c-vitamin beviteléről gondoskodhatunk.

Alább felsorolunk a C-vitamin bevitelének 7 tudományosan bizonyított előnyét.

C-vitamin erős antioxidáns, amely csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely erősíti a test természetes védekező képességét (2), és így csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek fokozzák az immunrendszer működését. Ezt úgy teszik, hogy megvédik a sejteket a szabad gyököknek nevezett káros molekuláktól. Amikor a szabad gyökök felhalmozódnak, elősegíthetik az oxidatív stressz néven ismert állapotot, amely sok krónikus betegséggel összefüggésben van (3).

A tanulmányok azt mutatják, hogy több C-vitamin fogyasztása akár 30% -kal növeli a vér antioxidáns szintjét. Ez segíti a test természetes védekezőképességét a gyulladás elleni küzdelemben (4, 5).

C-vitamin segíthet a magas vérnyomás elleni küzdelemben

Az amerikai felnőttek körülbelül egyharmadánál magas a vérnyomás (6). A magas vérnyomás veszélyezteti a szívbetegséget, amely világszerte az elhalálozás elsődleges oka (7). A tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a vérnyomást nemcsak azoknál, akik diagnosztizáltan magas vérnyomással küzdenek, de azoknál is, akiknél a betegség még nem jelent meg.

Egy állatkísérlet szerint a C-vitamin étrend-kiegészítő szedése elősegítette a szívből vért szállító erek ellazulását, ami csökkentette a vérnyomás szintjét (8).

Ezenkívül egy 29 emberi tanulmány elemzése azt állapította meg, hogy a C-vitamin étrend-kiegészítő szedése átlagosan egészséges felnőtteknél 3,84 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés vérnyomást (felső érték) és 1,48 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást (alsó értéket).

A magas vérnyomásban szenvedő felnőtteknél a C-vitamin étrend-kiegészítők átlagosan 4,85 Hgmm-rel és a diasztolés vérnyomást 1,67 Hgmm-rel csökkentették (9). Noha ezek az eredmények ígéretesek, nem világos, hogy a vérnyomásra gyakorolt hatások hosszú távúak-e. Sőt, a magas vérnyomású embereknek a kezelés során nem szabad csak a C-vitaminra támaszkodni.

C-vitamin harcol a szívbetegségek kockázati tényezőivel

Számos tényező növeli a szívbetegség kockázatát, ideértve a magas vérnyomást, a magas „rossz” LDL-koleszterinszintet, az alacsony „jó” HDL-koleszterin- és trigliceridszintet. A C-vitamin segíthet csökkenteni ezeket a kockázati tényezőket, amelyek csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.
Például egy kilenc, 293 172 résztvevővel elvégzett vizsgálat elemzése azt találta, hogy 10 év után azoknak az embereknek, akik legalább napi 700 mg C-vitamint fogyasztottak, 25% -kal alacsonyabb a szívbetegség kockázata. Szemben azoknak, akik nem szedtek C-vitamin étrend-kiegészítőket (10).

A tudósok azonban nem voltak biztosak abban, hogy az emberek, akik a C-vitaminban gazdag ételeket fogyasztanak, egészségesebb életmódot követnek, mint azok, akik táplálékkiegészítőket szedtek. Ennélfogva továbbra sem világos, hogy a különbségek a C-vitaminból vagy az étrend egyéb szempontjaiból származtak-e (11). A 13 vizsgálat egy másik elemzése azt vizsgálta, hogy a napi legalább 500 mg C-vitamin bevétele milyen hatással van a szívbetegségek kockázati tényezőire, például a vér koleszterin- és trigliceridszintjére.

Az elemzés megállapította, hogy a C-vitamin-kiegészítő szedése szignifikánsan kb. 7,9 mg / dl-rel csökkentette a „rossz” LDL-koleszterint és 20,1 mg / dl-rel a vér triglicerideket (12). Röviden, úgy tűnik, hogy legalább napi 500 mg

C-vitamin bevétele vagy fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Ha azonban már fogyaszt C-vitaminban gazdag étrendet, akkor az étrend-kiegészítők nem nyújthatnak további előnyöket a szív egészségére.

C-vitamin csökkentheti a vér húgysavszintjét és segíthet megelőzni a köszvény okozta rohamokat

A köszvény az artritisz egyik típusa, amely az amerikai felnőttek körülbelül 4% -át érinti (13).
Hihetetlenül fájdalmas és az ízületek gyulladását okozza, különösen a nagy lábujjak esetében. Köszvényes emberek duzzanatot és hirtelen, súlyos fájdalomtámadásokat tapasztalnak (14).
A köszvény tünetei akkor fordulnak elő, ha túl sok húgysav van a vérben. A húgysav a szervezet által termelt hulladék. Magas szinten kristályosodhat és lerakódhat az ízületekben.
Érdekes módon számos tanulmány kimutatta, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a vizelet húgysavját, és ennek eredményeként megvédi a köszvénytámadásokat.

Például egy 1377 férfival végzett tanulmány azt találta, hogy azoknál az embereknél, akik sok C-vitamint fogyasztottak, szignifikánsan alacsonyabb volt a vizelet húgysavszintje, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztották (15).
Egy másik tanulmány 46 994 egészséges férfit követett 20 éven át, hogy megvizsgálja, hogy a C-vitamin bevitel összefügg-e a köszvény kialakulásával. Érdekes, hogy azoknál az embereknél, akik C-vitamin étrend-kiegészítőt szedtek, 44% -kal alacsonyabb volt a köszvénykockázat (16%).

Ezenkívül 13 klinikai vizsgálat elemzése azt találta, hogy a C-vitamin étrend-kiegészítő 30 nap alatt történő szedése szignifikánsan csökkentette a vér húgysav szintjét, szemben a kontrollcsoporttal, ahol placebot adtak a kísérletben résztvevőknek (17).

Noha úgy tűnik, hogy szoros kapcsolat van a C-vitamin bevitele és a húgysav szintje között, további vizsgálatokra van szükség a C-vitamin köszvényre gyakorolt hatását illetően.

C-vitamin Segíti a vashiány megelőzését azáltal, hogy segíti a vas felszívódását

A vas fontos tápanyag, amely a szervezetben különféle funkciókkal rendelkezik. Ez elengedhetetlen a vörösvértestek előállításához és az oxigén szállításához a testben.
Érdekes, hogy a C-vitamin segíti a vas felszívódását az étrendből. A C-vitamin segíti a rosszul felszívódó vas, például növényi eredetű vasforrások könnyebben felszívódó formába alakítását (18).
Ez különösen akkor hasznos, ha húsmentes diétát folytatunk, mivel a hús fő vasforrás.

Valójában pusztán 100 mg C - vitamin elfogyasztása 67% - kal javíthatja a vas felszívódását (19).
Ennek eredményeként a C-vitamin csökkentheti a vashiányra hajlamos emberek vérszegénységének kockázatát.
Az egyik vizsgálatban 65 enyhe vashiányos vérszegénységű gyermek kapott C-vitamin-kiegészítést. A kutatók azt találták, hogy önmagában a kiegészítő hozzájárult a vérszegénység szabályozásához (20).
Ha alacsony a vasszinted, akkor több C-vitaminban gazdag étel fogyasztása vagy C-vitamin étrend-kiegészítő szedése javíthatja a vér vasszintjét.

A C-vitamin fokozza az immunitást azáltal, hogy jobban segíti a fehérvérsejteket

Az egyik fő ok, amiért az emberek C-vitamin étrend-kiegészítőket vesznek, az immunitásuk erősítése. A C-vitamin az immunrendszer sok részében szerepet játszik.
Először is, a C-vitamin elősegíti a fehérvérsejtek, mint limfociták és fagociták képződését, amelyek elősegítik a test fertőzések elleni védelmét (21).
Másodszor, a C-vitamin segíti ezeket a fehérvérsejteket hatékonyabban működni, miközben megvédi őket a potenciálisan káros molekulák, például a szabad gyökök által okozott káros hatásoktól.
Harmadszor, a C-vitamin a bőr védelmi rendszerének elengedhetetlen része. Aktív módon szállítva a bőrbe, antioxidánsként hathat, és hozzájárulhat a bőr akadályainak megerősítéséhez (22).

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a C-vitamin bevétele lerövidítheti a sebgyógyulási időt (23,24).
Ráadásul az alacsony C-vitamin szintet a rossz egészségi állapothoz kapcsolják.

Például azoknál az embereknél, akik tüdőgyulladásban szenvednek, alacsonyabb a C-vitamin szintje, és a C-vitamin étrend-kiegészítőkről kimutatták, hogy lerövidítik a gyógyulási időt (25, 26).

C-vitamin védi a memóriát és a gondolkodást az öregedés során

A demencia egy tág kifejezés, amelyet a rossz gondolkodás és a memória tüneteinek leírására használnak. Világszerte több mint 35 millió embert érint, és jellemzően az idősebb felnőttek körében fordul elő (27). A tanulmányok arra utalnak, hogy az agy, a gerinc és az idegek (összesen a központi idegrendszer néven ismert) oxidatív stressz és a kialakult gyulladás fokozhatja a demencia kockázatát (28). A C-vitamin erős antioxidáns. Ennek a vitaminnak az alacsony szintje a gondolkodás és emlékezet csökkent képességéhez is kapcsolódik (29, 30). Ezenkívül több tanulmány is kimutatta, hogy a demenciában szenvedő emberek alacsonyabb a C-vitamin-szintje a vérben (31, 32).

Valamint bebizonyosodott, hogy az ételekből vagy kiegészítőkből származó magas C-vitamin bevitel védi a memóriát és a gondolkodást az öregedés során (33, 34, 35).
A C-vitamin étrend-kiegészítők segíthetnek olyan állapotok ellen, mint a demencia, ha az étrend során nem kap elég C-vitamint a szervezet. További emberi alapú vizsgálatokra van szükség azonban a C-vitamin étrend-kiegészítőknek az idegrendszer egészségére gyakorolt hatásának megértése érdekében (36).

Bizonyítatlan állítás a C-vitaminról

Noha a C-vitaminnak számos tudományos szempontból bizonyított előnye van, sok alaptalan állításokat is hallhatunk. Íme néhány bizonyítatlan állítás a C-vitaminról:

  • Megakadályozza a megfázást: A C-vitamin felnőtteknél 8% -kal és gyermekeknél 14% -kal csökkenti a megfázás súlyosságát és a gyógyulási időt (37), de nem akadályozza meg.
  • Csökkenti a rák kockázatát: Egy pár kutatás összekapcsolta a C-vitamin bevitelét számos rák alacsonyabb kockázatával. A legtöbb vizsgálat azonban azt találta, hogy a C-vitamin nem befolyásolja a rák kialakulásának kockázatát (38).
  • Védi a szembetegségeket: A C-vitamint a szembetegségek, például a szürkehályog és az életkorral összefüggő makuladegeneráció csökkent kockázatához kapcsolják. A C-vitamin kiegészítőknek azonban nincs hatása, vagy akár ártalmasok is lehetnek (39, 40, 41).
  • Kezelheti az ólomtoxicitást: Noha úgy tűnik, hogy az ólommérgezésben szenvedők alacsony C-vitaminszinttel rendelkeznek, az emberi tanulmányokból nem áll rendelkezésre erős bizonyíték arra, hogy a C-vitamin képes kezelni az ólomtoxicitást (42).

C-vitamin tulajdonságainak összefoglalása

A C-vitamin tulajdonságainak összefoglalása: vízben oldódó vitamin, amelyet az étrendből – zöldség, gyümölcs -, vagy a étrend-kiegészítők segítségével kell a szervezetbe juttatni.
A C-vitamin összekapcsolható számos lenyűgöző egészségügyi pozitívummal, mint például az antioxidáns szint növelése, a vérnyomás csökkentése, a szívbetegségek kockázatának csökkentése, a köszvény rohamok elleni védelem, a vas felszívódásának javítása, az immunitás fokozása és a demencia kockázatának csökkentése.

Összességében a C-vitamin étrend-kiegészítők fogyasztása nagyszerű és egyszerű módja annak, hogy növeljük a C-vitamin-bevitelt, abban az esetben, ha nem veszünk magunkhoz elegendő tápanyagot étkezésünk során.

C-vitamin az aloe vera ital része

C-vitamin az aloe vera géljéből készített az aloe vera ital része: Az őszibarack ízű aloe vera ivógél napi adagja tartalmazza a felnőtteknek javasolt napi szükséges C-vitamin bevitelt, ami a téli időszakban különösen fontos az immunrendszerünk védelméhez. Fontos antioxidáns is, vagyis megköti a szabadgyököket. Az aszkorbinsav ezen kívül támogatja a szervezetben a vas felszívódását, csökkenti a vér koleszterin szintjét, így jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.
Rendszeresíts évente aloe vera ital kúrát a fontos tápanyagok, ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok szervezetetbe jutásának biztosítása érdekében!

 

Hivatkozások:


1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
2. https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/7/1/article-p1.xml
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23675073
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12805247
5. https://www.hindawi.com/journals/omcl/2015/295497/
6. https://www.cdc.gov/dhdsp/data_statistics/fact_sheets/fs_bloodpressure.htm
7. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12564647
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492364
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585762
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18277182
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19674720
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21800283
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21569453
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18464304
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19273781
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21671418
18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20200263
19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10799377
20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1642785
21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25157026
22. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0891584998001324
23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16297506
25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15139458
27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23305823
28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19221412
29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6842805/
31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22710913
33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9663403/
36. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22366772
37. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub4/full
38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26634093
39. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19923367
42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4866087/

 

Forrás:


7 Impressive Ways Vitamin C Benefits Your Body
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits
15 Amazing Vitamin C (Ascorbic Acid) Benefits
https://www.organicfacts.net/health-benefits/vitamins/health-benefits-of-vitamin-c-or-ascorbic-acid.html
11 Amazing Benefits of Vitamin C
https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-vitamin-c/
Vitamin C Benefits
https://www.drweil.com/vitamins-supplements-herbs/vitamins/vitamin-c-benefits/

 
C-vitamin az aloe vera ital része