Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap > Cikkek >

Moringa mire jó

Moringa

Ismerjük meg a moringa oleiferát. A szülőhazájában, Indiában és Nepálban úgy nevezik a "dobverő fa", "csodafa", és "az élet fája". Ma is termesztik Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában. A moringa por - amely a moringa fa leveleiből készül -, számos tudományosan bizonyított előnye miatt használják gyógyászati célokra. Ez a szuperételként aposztrofált (superfood) növényt már évezredek óta használják a gyógyászat és az ájurvédikus gyógyítás hagyományos gyógymódjaként.

Íme a moringa oleifera 10 legkiemelkedőbb egészségügyi előnye, valamint javaslat arra, hogyan illesszük ezt a szuper növényt az étrendünkbe.

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal

Sok egészséges étel, melyet fogyasztuk rendelkezik valamilyen kiemelkedő vitaminnal vagy ásványi anyaggal. Gondolj például a sárgarépára, melyben az A-vitamin a jelentős, a citrus félékre, melyet a C-vitamin miatt fogyasztunk, vagy a dió és E-vitamin kapcsolatára. A moringa leveleket szuperételként tartják számon, mivel egy csésze apróra vágott levél egyaránt kiváló vas-, kalcium-, C-vitamin-, B6-vitamin- és riboflavin-forrás, és jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, A-vitamint, E-vitamint és magnéziumot. Lényegében egy moringa levélben több a C-vitamin koncentrátum, mint a narancsban (1).

Ez azt jelenti, hogy a moringa hozzájárulhat a jobb látáshoz, a jobb immunitáshoz, a csontok egészségéhez és a bőr ragyogásához.

Moringa egy növényi alapú fehérje forrás

Akár vegetáriánus vagy, vagy akár csak megpróbálod az étrendedben a hús bevitelét csökkenteni, nem mindig könnyű megtalálni azt a növényi alapú fehérjét (protein), amely számodra megfelelő. Persze, vannak alternatívák, mint a lencse és szója, de néha csak ízesítés gyanánt, egy smoothie -ba tennénk vagy csak a levest szeretnénk egyedi ízzel ellátni. Itt jön a képbe a moringa. A zúzott levelekből készült porok tele vannak proteinnel - 3 gramm fehérje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat (2), mely szükséges az izomjavítás, az energiatermelés, és a hangulati szabályozás javításához.

Moringa javíthatja a szexuális életminőséget

A stressz stresszeli a szexuális életet. Ez okozhatja a hormonszint és a dopamin csökkenését, ez pedig alacsonyabb libidóhoz vezethet. Az állatkísérletek azt mutatják, hogy a moringa fogyasztásával nemcsak a kortizol szintje csökken, de természetes módon fokozza a tesztoszteron szintet, mely egy ismert nemivágyfokozó. Az egyik vizsgálatban a moringa kivonat fokozta a szexuális teljesítményt (3) a stressznek kitett patkányok esetében azáltal, hogy lenyomja a kortizolszintet és növeli a tesztoszteron szintjét.

Segíthet egyensúlyban tartani a hormonokat

Menopauza a női hormonok változását jelenti, de a moringa itt is segíthet. A Journal of Food and Science Technology című folyóiratban publikált tanulmány szerint (4) a posztmenopauzában lévő nők, akik három hónapig a moringalevél por és az amaránlevél por kombinációját fogyasztották, nemcsak csökkenték az oxidatív stressz markereit, hanem jobbak voltak a vércukorszint és a megnövekedett hemoglobinszint mutatóik, ami kiegyensúlyozottabb hormonokat jelentett. A Moringa fogyasztását összefüggésbe hozták a jobb pajzsmirigy egészséggel, amely szabályozza a hormonműködéshez kapcsolódó energiatermelést, jobb alvást, és az emésztést.

Megvédheti a májat

Gondolj a májadra, mint a szervezet méregtelenítőjére. A máj megszűri a vért, méregteleníti a vegyi anyagokat, és metabolizálja a zsírt - és a moringa segíthet a máj jobb működésében is. A moringa nagy koncentrációban tartalmaz polifenolt, mely visszafordítja az oxidációt a májban (5), és az előzetes kutatások kimutatták, hogy a moringa fogyasztása csökkenti a májfibrózist (6) és védelmet nyújt a májkárosodás ellen (7).

A moringa segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben

Szabad gyökök nagy vonalakban a szennyezés, a sült étel, és a napozás által kialakult anyagok a szervezetünkben. Ezek a behatások károsítják a sejtjeinket azáltal, hogy oxidatív stresszt, sejtkárosodást és korai öregedést okoznak. Az ellenszer: antioxidánsok, mint a flavonoidok, polifenolok és az aszkorbinsav, mely megtalálható a moringa kivonatban (8). A antioxidánssal gazdagított étrendről kimutatták, hogy megakadályozzák a ráncok kialakulását a bőrön, és esetleg, hosszabb ideig élhetünk (9).

A moringa csökkentheti a gyulladást

A kurkuma egy új gyulladást csökkentő harcos a szervezet számára. Ugyanakkor kimutatták, hogy a Moringa is jelentősen csökkenti a sejtek gyulladását (10). A gyulladáscsökkentő polifenolok és izotiociannat-okat tartalmazó moringa csökkenti a gyulladást azáltal, hogy elnyomja a gyulladásos enzimeket és fehérjéket a szervezetben (11). Együnk moringát cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, és a rák esetén vagy annak megelőzésére.

Segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet

A tüskék az inzulin és a vércukorszintben okozhatják a hangulati ingadozásokat és a cukor utáni sóvárgást, valamint ez vezethet a 2-es típusú cukorbetegséghez és az elhízáshoz. Együnk moringa port. A laboratóriumi vizsgálatok alapján a moringa levél por már hatékonyan csökkenti a lipid és a glükóz szintet és szabályozza az oxidatív stresszt. Egy klinikai tanulmány (12) terápiás antioxidáns tulajdonságokat és az alacsonyabb éhgyomri vércukorszintet is kimutattak azoknál a posztmenopauzában lévő nőknél, akik moringa port fogyasztottak értrendkiegészítőként három hónapig. Egy állatkísérlet azt is kimutatta, hogy a moringa az étrendben segíthet csökkenteni a súlygyarapodás valószínűségét és az inzulinrezisztenciát (13).

A Moringa javíthatja az emésztést

Moringa levél por körülbelül 30% rostot tartalmaz (14), a legtöbb oldhatatlan, ami nemcsak az emésztéshez szükséges, de csökkentheti a betegségek megjelenésének kockázatát. A Moringa egy természetes antibiotikum és antibakteriális tulajdonsága segíthet gátolni a különböző kórokozók növekedését, amelyek emésztési panaszokat okozhatnak. A Moringa gyulladáscsökkentő tulajdonságairól kimutatták, hogy segítenek az emésztési zavarokban, mint például a vastagbélgyulladás. Plusz, egy nemrégiben készült tanulmány egerekben megállapította, hogy javíthatja a bélbaktériumok állapotát (15), mely az egészségünkhöz elengedhetetlen.

Támogatja az agy egészségét

Úgy becsülik, hogy nyolc emberből egy 65 év fölött Alzheimer-kórban szenved. A Moringa levél magas E-, és C-vitaminban, amelyek az oxidatív stresszhez kapcsolódó Alzheimer-kór ellen fontos összetevők. Az Alzheimer-kór és a demencia esetét vizsgáló állatkísérletek ígéretes eredményeket mutatnak ebben a vonatkozásban is (16). További jó hír: a Moringa fogyasztását összefüggésbe hozták a megnövekedett dopamin és szerotonin ("boldog hormonok") kialakulásával, és további kutatással ezt a tényt fel lehet használni a jövőben a depresszió kezelésére is (17).

Mellékhatások + akik nem fogyaszthatják a moringa kivonatot

A Moringa fogyasztása lehet, hogy nem biztonságos a terhes nők vagy szoptatós anyák számára. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a moringa növény gyökere, szára vagy virág részeinek fogyasztása a méh összehúzódását okozhatja (18).

Más esetekben azonban a humán vizsgálatok a moringa levél port biztonságosnak ítélték (19), még akkor is, ha az előírtakhoz képest nagyobb adagokban fogyasztották. Tartozkodjunk a moringa magok és moringa mag kivonat fogyasztásától, mivel az immunsejtek toxicitását mutatták ki (20). Moringának lehet hashajtó mellékhatása, ha nagy mennyiségben fogyasztják, vagy gyomorpanaszokhoz vezethet a fogyasztása, ezért kezdetben egy kis adag ½ - 1 teáskanál fogyasztását javasoljuk naponta.

Hogyan kell használni a moringa port?

Szárított és őrölt moringa levelek is kaphatóak, a por enyhén földes ízű, így jól használható sok különböző receptekbe keverve:

  • Add hozzá a reggeli smoothie-hoz.
  • Ebédre vagy más étkezésre hummusba, guacamole-ba, levesekbe, salátákba, avokádó pirítósba vagy édesburgonya pirítósra is szórható.
  • Próbáld ki cukkini kenyérbe sütve vagy keverd a kedvenc energia golyódba.
  • Végül, használhatod a port, mint a matcha és habverővel azt forró vízbe keverve koffein-mentes kávé készíthető belőle.
  • Moringa tea fogyasztása is gyakori.

Moringa és az LR LIFETAKT Cell Essence Food

A Cell Essence Food fontos alapvető tápanyagokkal látja el a sejteket. Ezek a következők: Superfoods: Moringa és acerola; Vitaminok: C, E, A-vitamin; Ásványi anyagok: Szelén, vas, kalcium, zink, magnézium; Enzimek: Amiláz, laktáz, proteáz, lipáz és celluláz.

CBF : Cell Boost Formula - A tápanyagok, a sokféleség és a biológiai hozzáférhetőség optimális keveréke

Ezek javítják a cellák teljesítményét és funkcionalitását. Emellett a Cell Essence termékekben található antioxidánsok védelmet nyújtanak az oxidatív stressz ellen és ezáltal biztosítják a sejtek tartós egészségét.

Végül egy kis szemléltetés a moringa összetételére:
7-szer több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs,
10-szer több A-vitamint tartalmaz, mint a répa,
17-szer több kálciumot tartalmaz, mint a tej,
9-szer több fehérjét tartalmaz, mint a joghurt,
15-ször több káliumot tartalmaz, mint a banán és
25-ször több vasat tartalmaz, mint a spenót. *

Cikkek:

Kurkuma

Spirulina

LR LIFETAKT Cell Essence GyIK

C-vitamin az aloe része

A-vitamin előnyei

Kalcium hatása

Fehérje vagy protein hatása

Káliumhiány jelei

Colostrum mire jó

Guarana hatása

 

Forrás:

10 Powerful Health Benefits Of Moringa Powder + How To Use It
https://www.mindbodygreen.com/0-22401/10-powerful-benefits-of-drinking-moringa-every-day.html
What makes moringa good for you?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319916
6 Science-Based Health Benefits of Moringa oleifera
https://www.healthline.com/nutrition/6-benefits-of-moringa-oleifera#TOC_TITLE_HDR_2
Health Benefits of Moringa
https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/health-benefits-moringa

Hivatkozások:

*L.; Doriya, K.; Kumar, D.S. (2016): Moringa oleifera: A review on nutritive importance and its medicinal application
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745501/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4471650/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4357367/
4. https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-012-0859-9
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29164049/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19854235/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12495589/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745501/
9. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/205797
10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24731259/
11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21537903/
12. https://www.mindbodygreen.com/0-22401/10-powerful-benefits-of-drinking-moringa-every-day.html
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4456298/
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213450/
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6108815/
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3122981/
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4719488/
18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3336641/pdf/ASL-7-172.pdf
19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3250039/
20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24349164/