Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Sok gyomorsav 8 oka és kezelése

Gyomorsav

A magas gyomorsav szint sok mindent kiválthat, ilyen a hányinger, gyomorégés, emésztőrendszeri problémák. Nem túl kellemes a jelenléte, s ha nem foglalkozunk vele, hosszú távon komoly egészségügyi rendellenességhez vezethet, azon kívül, hogy a napi aktivitásunkat megzavarja.

Mielőtt túlrémüldöznénk a sok gyomorsav következményeit, nézzük meg mi lehet az a 8 kiváltó ok, ami miatt előfordulhat ez a jelenség és azt hogyan tudnánk megelőzni, esetleg kezelni.

A gyomorsav elengedhetetlen része szervezetünknek, elősegíti az emésztést és megöli a káros baktériumokat. A gyomor úgynevezett gastrin hormont termel, ami a gyomor savelválasztását fokozza és részt vesz az emésztési folyamatban. Amikor a savszint megemelkedik hipersavasodásról beszélünk. Ekkor a pH-szint csökken, ami enyhe vagy akár súlyos problémákat is okozhat.

Mi okoz gyomorsav túltengést?

A gyomorsav túltengés oka, bár sokminden lehet, mégis elsősorban az étkezésünkre kell gyanakodnunk, aztán a környezetünk és a stressz is lehet a kiváltója. Összegyűjtöttünk 8 jellemző okot, ami megnövelheti a gyomorsav szintet.

Étkezés

Az étel, amit fogyasztunk éppúgy hatással lehet a gyomorsav termelésre, mint az időpont, amikor eszünk. A fűszerben gazdag vagy a túl zsíros étel szintén lehet kiváltója. A magas rosttartalmú ételek fogyasztása savtúltermeléshez vezethet, ugyanis az ilyen élelmiszer emésztése túl hosszú ideig tart. Ha két étkezés között túl sok idő telik el, az szintén túlsavasodási körülményt teremt.

Baktériumfertőzés

A baktériumfertőzés egy gyors és nagymennyiségű savtermelést okoz. A leggyakoribb kiváltója a Helikobacter pilori vagy H. pylori. A világ népességének csaknem a fele hordozza magában ezt a baktérium fajtát, bár csak nagyon kis csoportnál okoz negatív hatást. Jellemzően gyerekkorban fertőződünk meg vele.

Alkohol

Az alkohol irritálja az emésztőcsatornát, ami indukálhat gyomorsav termelést és ez okozhat emésztőrendszeri problémákat.

Tej

Bár a jó meleg tej segíthet könnyebben elaludni, mégis egyeseknél okozhat kisebb zavarokat a gyomorban. A tej savtermelésre serkenti a gyomrot, amit gyomorégésként tapasztalhatunk meg az éjszaka folyamán. Néhány esetben emellett puffadást, felfújódást is érezhetünk.

Kávé

A következő gyomorsav stimuláló szer a kávé, ami szintén növeli a savtermelést. Azonban nemcsak a kávé maga, de minden olyan anyag, ami koffeint tartalmaz ugyanezt a hatást eredményezi. A kávén kívül a csoki, a szóda fogyasztásával is csínyán kell bánni.

Dohányzás

A cigaretta, a dohányzás gyomorirritáló, mivel ellazítja az alsó nyelőcső záróizmait. A nyitott nyelőcsőben feláramolhat a gyomorsav, ami savas refluxot okozhat.

Stressz

Az életünk tele van akadályokkal és problémákkal. Ha túl sok stressz ér bennünket, vagy krónikus stresszben szenvedünk kiválthatja a gyomorsav túltermelését.

Gyomorrák

Az egyik komoly rendellenesség a gyomorrák is okozója lehet a gyomorsav túltermelésének. Ez a rákfajta növeli a gastrin hormon termelődését.

A túl sok gyomorsav tünetei

‎A gyomorsav túlzott felhalmozódása esetén a kellemetlen érzéstől az extrém fájdalomig terjedő tüneteket tapasztalhatunk. Különböző jelei lehetnek a felesleges sav érzetének, amik lehetnek enyhék vagy súlyosak.‎

1. Enyhe kényelmetlenség‎

‎A gyomorsav termelésének növekedése serkenti a gáztermelést is, amely felhalmozódhat a belekben és puffadás érzetét kelti. Bár enyhe állapotról beszélünk, ez kellemetlenséggel és némi fájdalommal is járhat. Puffadást, felfújódást, böfögést és gyomorégést is tapasztalhatunk.‎

2. GERD

‎Egy súlyosabb állapot a gyomor-bélrendszeri reflux betegség (GERD), amikor a gyomorsav a nyelőcső alsó részén áramlik fel. A folyamatot a gyomorban felesleges sav és a túl sok élelmiszer váltja ki. Várható a hasi fájdalom, puffadás, és felfújódás. Ez az állapot orvosi ellátást igényel, mivel a sav folyamatos felhalmozódása súlyosan károsíthatja a nyelőcső belsejét.‎

3. Gyomorfekély‎

‎A gyomorfal ellenáll sokféle körülménynek, de a túl sok sav idővel károsíthatja a falakat. Hosszútávon gyomorfekély alakulhat ki és ha nem kezelik, akkor előrehaladott állapotában vérzéses fekélyek és hólyagok jelenhetnek meg a gyomorfalban. Ebben az esetben azonnali orvosi ellátásra van szükség.‎

A gyomorsav túltengés otthoni kezelése

‎A súlyosabb tünetek esetén, amit a fentiekben már tárgyaltuk, szükség lehet szakorvosi látogatásra, ahol  vényköteles gyógyszerekkel látnak el a probléma megoldására. Az egészségügyi tanácsadó a továbbiakban javasolhatja az alábbi ételek fogyasztását is.‎

1. Író‎

‎Bár néhány ember úgy találja, a tej serkenti a gyomorsavtermelést, mások úgy tapasztalhatják, az író segít enyhíteni a tüneteket. Fogyasszuk naponta háromszor önmagában, vagy adjunk hozzá fekete borsot vagy őrölt koriandert, hogy gyorsabban enyhítsük a tüneteket.‎

2. Bazsalikom‎

‎Bazsalikom levél enyhülést adhat a baj első jeleire. Rágjunk el néhány levelet, vagy adjunk hozzá forró vizet és teaként fogyasszuk. Ezek a levelek arról ismertek, hogy megnyugtatja a bélrendszert a felfúvódás és hányinger tüneteinek megszüntetésével.‎

3. Banán‎

‎A túlérett banán a felesleges sav elleni küzdelemben kiváló segítség lehet, mivel több káliumot tartalmaz, mint egy érett.‎
‎Banán arról is ismert, hogy segíti a gyomor nyálka termelését, ami megvédi a gyomorfalát a savkárosodástól.

4. Gyömbér‎

‎Enyhítsd a tünetek kényelmetlenségét egy kis gyömbérdarab rágásával vagy gyömbértea fogyasztásával. Ez megakadályozhatja a gyomorfekély kialakulását, mert a banánnal megegyező módon kiváltja a gyomorfalak nyálka váladék termelését.‎

‎A gyömbér segít a szervezetnek megemészteni és felszívni az alapvető tápanyagokat, és fenntartani az egészséges emésztőrendszert, ha rendszeresen fogyasztják.‎

5. Szegfűszeg‎

‎Azonnali megkönnyebbülést hozhat egy szegfűszeg elrágcsálása, amely lehetővé teszi a nyáltermelést. Ez viszont ellensúlyozza a gyomorsavat. A szegfűszeg beépítése az étrendbe segít korlátozni a gyomorsavtermelést és segíti az emésztést.‎

6. Fahéj‎

‎Keverjünk össze egy csésze forralt vizet egy teáskanál őrölt fahéjjal, és igyuk meg naponta legalább háromszor a tünetek enyhítésére.‎
‎Fahéj puffadás és felfújódás esetén is úgy működik, mint egy természetes savlekötő.‎

Aloe vera

Az aloe vera gél belsőleg alkalmazva megakadályozza, hogy a káros anyagok a bélrendszerben felszívódjanak. Segít eltávolítani a hulladékot a szervezetből, így segítve azt a méregtelenítésben.

A betegség nehezebben támadja meg a szervezetünket lúgos környezetben. A legtöbb ember úgy is jól érzi magát, hogy többnyire savas ételeket fogyaszt. Itt is érvényes a 80/20 szabály - ételeink 80%-a lúgos élelmiszer, 20%-a pedig savas. Aloe vera ital lúgosságot elősegítő élelmiszer. Használata segít ellensúlyozni a túlságosan savas étkezési szokásokból eredő problémákat, mely sok esetben gyomorégés jeleit is mutathatja.

Aloe és a gyömbér

Az aloe és a gyömbér együtt az Immune Plus ivógélben egy „immunbomba", amely napi adagja nemcsak jólesik, hanem finom is. A gyömbér könnyed csípőssége a frissítő citrommal és az édes mézzel kombinálva különleges karaktert kölcsönöz és egyedülálló hatékonysággal bír.

‎Senki sem akar szenvedni a felesleges gyomorsav hatásaitól. Fontos felismerni a jeleket és tüneteket, hogy tudjuk, mikor van szükség orvosi ellátásra.‎

‎A felesleges gyomorsav felhalmozódása életveszélyes állapothoz vezethet. Míg egyes esetekben rajtunk kívülálló okok váltják ki a gyomorsav szint megnövekedett állapotát, más esetekben megakadályozhatjuk a felesleges savtermelést a gyomorban azáltal, hogy néhány életmódbeli változtatásokat viszünk véghez. ‎

 

Cikkek:

Túlsavasodásra mi a jó

12 érv az aloe vera használatára

Aloe vera hatóanyagai

Gyömbér mire jó

Aloe vera gyömbéres ivógél kinek jó

Időszakos böjt

 

Forrás:

Too Much Acid in Stomach: 8 Causes and Treatments
https://www.doctorshealthpress.com/health-articles/too-much-acid-in-stomach-8-causes-and-treatments/