Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Időszakos böjt

Időszakos böjt
Az időszakos böjt alatt tartózkodunk az evéstől és ivástól. A böjt lehet részleges, amikor valamely táplálékot, például húst vonunk meg magunktól, és lehet teljes, ebben az esetben a böjtölő kizárólag vizet fogyaszt.

Az időszakos böjt (intermittent fasting) alatt az adott időintervallumban csak vizet, esetleg ízesítés nélküli herbateát ajánlott inni. Kétféle időszakos böjtöt lehet tartani: az 5:2 azt jelenti, hogy a hét 5 napján a megszokott módon táplálkozunk, 2 napot pedig böjttel töltünk. Ez igen nagy önfegyelmet igényel.

Ehetünk, ihatunk reggel 8 és délután 4 óra között, majd 16 órán böjtölünk

A másik időszakos böjt talán könnyebben tartható, hiszen az előre meghatározott perióduson belül ehetünk, ihatunk, például reggel 8 és délután 4 óra között, majd 16 órán böjtölünk. Természetesen az, hogy a 8 órás ciklus alatt ehetünk, nem azt jelenti, válogatás nélkül mindent magunkban tömünk, úgy nincs értelme az egésznek.

Bőjt alatt néhány kilót is fogyhatunk

A böjt alatt megszabadulhatunk a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagoktól, és néhány kilót is fogyhatunk, azonban az időszakos böjt ennél jóval több, mint egy újabb divatos diéta.

Yoshinori Ohsumi, a tokiói műszaki egyetem molekuláris sejtbiológusa évtizedek óta kutatja autofágia molekuláris mechanizmusát. A kutatási eredmények olyannyira meggyőzők, hogy 2016-ban Nobel-díjjal jutalmazták áldozatos munkáját.

Autófágia testünk önszabályozó mechanizmusa

Az autofágia görög eredetű szóösszetétel, auto (ön) és a phagein (enni) szavakból származik. A testünk önszabályozó mechanizmusa, amely felismeri és megsemmisíti azokat az elhasználódott sejtalkotórészeket, melyek már nem töltik be funkciójukat, és új sejtrészecskék veszik át a régiek szerepét.

Az autofágia gépezete megkülönbözteti a hasznos sejtrészecskéket a haszontalantól, és ez utóbbit újrahasznosítja. Az autofágia egészséges működése a kor előrehaladtával jelentősen csökken, amikor pedig az ember idősebb korba lép, a károsodott és nem újrahasznosított sejtek túlsúlyba kerülnek.

A sejten belüli káros anyagok felhalmozódása felelős az öregedési folyamatokért és számos öregkori betegség kialakulásáért. Amennyiben pozitív irányba tudnánk befolyásolni az autofágia folyamatát, azzal késleltetni tudnánk az öregedést, ezzel egyidejűleg pedig jelentősen csökkenhetne a jellemző időskori betegségek, az ízületi gyulladások, a daganatok, az Alzheimer-kór vagy a Parkinzon-kór kialakulása.

A modellállatokon végzett kutatások azt bizonyítják, hogy az autofágia hatékonyságának növelése 20-30%-os élettartam-növekedést eredményez.

Hogyan tudjuk az autofágiát hatékonyabb működésre fogni? Böjttel!

Ugyanis 12-16 óra koplalás beindítja a sejtek öntisztító és regeneráló folyamatait. Az éhezés során felszabaduló glükagon és a növekedési hormon együtt serkentik az autofágiát, amit a legkisebb étkezés is megállít. Nem kell hozzá sokat enni, egy pohár joghurt vagy 2-3 szem keksz meggátolja a sejtek öntisztulási folyamatát.

A koplalást ne vidd túlzásba

A koplalást azonban nem szabad túlzásba vinni, mert a sejtek megújulásához elengedhetetlen a jó minőségű táplálék bevitele, de két étkezés között legalább 4, maximum 6 óra szünetet célszerű tartani.

4 órán belül azért nem javasolt semmit sem enni, mert akkor nem hagyjuk a szervezetünket zsírt égetni. 6 órán túl viszont testünk védekező mechanizmusai életbe lépnek, adrenalin és kortizol szabadul fel a vérünkben.

A kortizolnak számos negatív hatása van: csökkenti az inzulinérzékenységet, megemeli a zsigeri zsírsejtek számát, ami hasi elhízáshoz vezet, valamint növeli az étvágyat, tehát ránk tör a farkaséhség.

Negatív hatása a 6 órán túli étkezésnek

Ilyen esetben nem mindig mérlegeljük, hogy mit eszünk, egyetlen fontos szempont, hogy azonnal valamilyen ételhez jussunk. További negatív hatása a 6 órán túli étkezésnek, hogy a szervezet a zsír helyett izmot kezd el bontani.

Tehát az időszakos böjtöt alaposan meg kell tervezni ahhoz, hogy a negatív következmények nélkül élvezhessük az autofágia áldásos hatását.

Bár az időszakos böjtnek a sejtek öntisztulási folyamatán túl számos pozitívuma van – testsúlycsökkenés, vérnyomás és vércukorszint csökkenés, több energia – nem mindenki tudja beilleszteni a mindennapi életritmusába.

Kutatóorvosok számos vegyülettel kísérleteznek, kurkumin, koffein, rezveratrol, melyek az autofágia folyamatát erősítik. Frank Madeo és Tobias Eisenberg grazi kutatók már több mint egy évtizede felfedezték, hogy a spermidin nevű anyag, amely elsősorban a férfiak ondó-folyadékában található, segíti a károsodott sejtek megújulását, tehát képes megfékezni az öregedési folyamatokat.

A vegyület egyébként a test minden sejtjében megtalálható különböző mértékben, azonban mennyisége a kor előrehaladtával csökken. A jó hír az, hogy a spermidin pótolható, hiszen a grépfrútban, a búzacsírában és a szójababban is előfordul a vegyület.

Időszakos böjt alatt sok zöldséget, gyümölcsöt és lassan felszívódó szénhidrátot együnk

Az időszakos böjtnek kizárólag akkor van értelme, ha az étkezés periódusában sok zöldséget, gyümölcsöt és lassan felszívódó szénhidrátot eszünk.

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás az egészséges életmód alappillére, a böjt alatt fokozattan figyelni kell a vízivásra.

A reggeli kávé kipörgeti a máj glikogént, a kevés máj glikogén pedig beindítja az autofágiát.

A reggeli órákban végzett moderált edzés, például a jógázása elősegíti a sejtek öntisztító folyamatait..

A kurkumin koncentráltan, étrend-kiegészítő formájában fokozza a sejtek oxidatív stressz elleni védekezését.

 

Cikkek:

28 napos diéta

5 kiló fogyás 1 hét alatt

Miért együnk rostot

Gyomorsav túltengés ellen

Probiotikumok a fogyásban

Kurkuma mire jó

 

Időszakos böjt