Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Jódhiány és a pajzsmirigy alulműködés

Jódhiány és a pajzsmirigy alulműködés

Tudtad, hogy a jódhiány ma már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ legelterjedtebb és könnyen megelőzhető esetének tekinti a gyermekek körében is? Legalább 30 millióan szenvednek ettől a megelőzhető állapottól.

A jód a pajzsmirigyhormonok, a trijód-tironin (T3) és a tiroxin (T4) nélkülözhetetlen összetevője. Ezek a hormonok szabályozzák a metabolikus tevékenységeket a legtöbb sejtnél és létfontosságú szerepet játszanak a legtöbb szerv korai növekedésének és fejlődésének folyamataiban, különösen az agyban. A jódban gazdag ételek nem megfelelő bevitele ezeknek a hormonnak az elégtelen termeléséhez vezet, ami hátrányosan befolyásolja az izmokat, a szívet, a májat, a vesét és a fejlődő agyat. (1)

Íme azon statisztikák, amelyek a jódhiányos esetekről készültek:

  • A National Health Nutritional Examination Survey arról számolt be, hogy a jód szintje 50 százalékkal csökkent az elmúlt 30 évben.
  • Több, mint 5000 vizsgált betegnél több mint 96 százaléka jódhiányos, állítja Dr. David Brownstein egy pajzsmirigy szakértő, egy klinikai tanulmányában. (2)
  • A WHO szerint a jódhiány a világ népességének 72 százalékát érinti.
  • 2011-ben a háztartások csak 70 százaléka fért hozzá jódozott sóhoz (3)

 

A jódhiányos rendellenességek kifejezést arra alkották, hogy képviselje a különböző megbetegedéseket, amely a jódhiány miatt alakult ki a lakosság körében. (4) Ezek a rendellenességek mind megelőzhetők, ha a megfelelő mennyiségű jódot fogyasztjuk. A jódhiányból eredő gyakori rendellenességek a hypothyreosis vagyis pajzsirigy alulműködés, a megnövekedett koleszterinszint, az endémiás golyva, a kreténizmus, a csökkent termékenységi arány, a megnövekedett csecsemőhalandóság, a fibrocisztás emlőbetegség, az érelmeszesedés és a mellrák. (5)

A Jódhiány tünetei

A jódhiány klinikai tünetei a következők: (6)

Depresszió
Fogyási nehézség
Száraz bőr
Fejfájás
Levertség vagy fáradtság
Memóriaproblémák
Menstruációs problémák
Hiperlipidémia
Visszatérő fertőzések
Érzékenység a hidegre
Hideg kezek és lábak
Agy köd
Ritkuló haj
Székrekedés
Légszomj
Károsodott veseműködés
Izomgyengeség és ízületi merevség

Lehetséges kockázati tényezők a jódhiány kialakulására

Amikor a jódbevitel súlyosan alacsony szintre süllyed, a pajzsmirigy megpróbálja kompenzálni a csökkent szintet pajzsmirigy megnagyobbodással, ami csomók kialakulásával éri el - ez goiter vagy golyva néven ismert -, annak érdekében, hogy annyi rendelkezésre álló jódot szívjon fel, amennyit csak lehet. Az FDA jelenleg ajánlott napi rendszeres (RDA) jódbevitelt 150 mikrogramban határozta meg, ami elég hatékony ahhoz, hogy megszüntesse gojtereket, amelyek elterjedtek a jódhiányos területeken. Az alábbiakban a lehetséges kockázati tényezőket soroljuk fel, amelyek jódhiány kialakulásához vezethetnek. (7)

1. Étrendünk alacsony jódtartalma

A hegyvidéki területekről – például az Alpokból, az Andokból és a Himalájából – származó talajok, valamint a gyakori áradásokkal érintett területek valószínűleg jódban hiányosak. A jódhiányos talajokban termesztett élelmiszerek ritkán biztosítanak elegendő jódot az ott élő állatállománynak és a populációnak.

Ellentétben más tápanyagokkal, mint a kalcium, a vas vagy a vitaminok, jód nem alakul ki természetesen bizonyos élelmiszerekben; inkább a talajban van jelen, és a talajból szívódik fel. Az 1920-as évek elején Svájc volt az első ország, amely jóddal dúsította az asztali sót a kreténizmus és az endémiás golyva elkerülése érdekében. Az 1970-es és 1980-as években kontrollált vizsgálatok azt mutatták, hogy a jód pótlása a terhesség előtt és alatt nem csak javította a kognitív funkciókat, de megszüntette az új eseteknél a kreténizmus.

A Jód bevitele elsősorban az ételeink fogyasztásával történik, de a jód pótlása megoldható étrendkiegészítőkkel is. (8) A jód elsősorban a tengeri zöldségek és tenger gyümölcsei fogyasztása révén szívódik fel a szervezetbe. Más élelmiszerforrások, mint például a diófélék, magvak, bab, fehérrépa, fokhagyma és hagyma jó források, feltéve, ha a talaj elegendő mennyiségű jódot tartalmazott. (9)

2. Szelénhiány

Jódhiány, párosulva szelén-hiánnyal nagy valószínűséggel pajzsmirigy egyensúlyveszéshez vezet. A pajzsmirigy egyensúlyhiány egyik súlyosabb megnyilvánulása a gojter vagy golyva. Azoknál, akiknél jódhiányt diagnosztizáltak kimutatták, hogy néhány esetben szelén-hiány is fennállt.

A pajzsmirigynek szüksége van mind a szelén mind a jód jelenlétére, hogy megfelelő szintű és mennyiségű pajzsmirigy hormont készítsen. Ám ha az egyik vagy mindkét összetevő hiányzik, a szervezet alacsony pajzsmirigy hormonszintet produkál. Ezért van szükség megfelelő jódszintre a megfelelő pajzsmirigyműködéshez.

A pajzsmirigy egészségében a Jód létfontosságú szerepet játszik, míg a szelén kritikus a jód újra-hasznosításában. Amikor a szelén szintje alacsony, a pajzsmirigy keményebben fog dolgozni, hogy pajzsmirigy hormont állítson elő, és a szervezet számára megterhelő lesz a sejtek számára megfelelő hormonok létrehozása. Fontos, hogy mindkét hiányt kezeljük annak érdekében, hogy újra visszaálljon a normális pajzsmirigy egészség. (10).

3. Terhesség

A Pediatrics folyóirat szerint, a terhes nők mintegy egyharmada jódhiányos az USA-ban. A szoptató és a terhes nők jelenleg csak mintegy 15 százaléka szed jód étrendkiegészítőt. (11)

A jód étrend kiegészítő általában nátrium-jód vagy kálium-jód formájában fordul elő. Súlyos jódhiány visszamaradt mentális és fizikai növekedéssel társul, és a csecsemők esetében még a marginális jódhiány is károsíthatja az agy működését. Az étrendkiegészítőnek legalább 150 mikrogram jódot kell tartalmaznia, ami akár jódosított asztali só is lehet. A javasolt kombinált bevitel étrendkiegészítők és az étel formájában legalább 290-1100 mikrogramm legyen naponta. Az előnyben részesített forma a Kálium-jód. (12)

4. Dohányfüst

A dohányfüst egy thiocianát nevű vegyületet tartalmaz. A tiocianát a jód felvételére gátló hatással van a jód szállítás mechanizmusának gátlása révén, így felelős lehet a jódszint csökkentéséért. A dohányfüstben lévő egyéb anyagok, hidroxi-pyridin metabolitok, nikotin és benzapyrenek károsíthatják a pajzsmirigy működését. A dohányfüst nemcsak a pajzsmirigyműködésre van hatással, hanem a pajzsmirigyhormon hatását is blokkolhatja. ( 13)

5. Fluorid és a klórozott víz

A csapvíz fluoridot és klórt tartalmaz, amelyek gátolják a jód felszívódását. Egy tanulmányban, a kutatók a Wechsler Intelligence Test -et használtak, hogy megállapítsák összesen 329, 8-14 éves gyermek IQ-ját, akik kilenc magas fluorid tartalmú, alacsony jód tartalmú faluban éltek, valamint hét olyan falut, ahol csak a jódszint volt alacsony. Mint kiderült, azon gyermekek IQ-ja alacsonyabb volt, ahol magas fluoridszint volt, annál a falunál ahol csak a jód volt alacsony szinten. (14)

6. Goitrogen élelmiszerek

A Brassica családból származó nyers zöldségek fogyasztása (karfiol, brokkoli, kelkáposzta, káposzta, szója, kelbimbó) hatással lehet a pajzsmirigy működésére, mert goitrogéneket tartalmaznak, melyek olyan molekulák, amelyek károsítják a peroxidázt. Fogyasztás előtt ezen keresztesvirágú zöldségek teljes megfőzésével hatástalaníthatjuk a goitrogéneket. Azon emberek, akik jódhiányban szenvednek veszélyben lehetnek, ha fogyasztják ezeket az élelmiszereket. (15)

Hogyan lehet megelőzni a jódhiány

A legjobb jódforrások

A jód RDA-ja a következő: (16)

1–8 éves korig – 90 mikrogramm naponta
9–13 éves korig – 120 mikrogramm naponta
14+ éves – 150 mikrogramm naponta
Terhes vagy szoptató anyák – 290 mikrogramm naponta

A hínár az egyik legjobb jódforrás, de nagyon változó a tartalma. Jódforrás lehet például az arame, a kombu, a wakame, a hínár és a hijiki. A világon a legnagyobb mennyiségű jód tartalommal minden élelmiszer közül a Hínár rendelkezik.

Jó jód forrás közé tartozik a tenger gyümölcsei, tejtermékek (a tejiparban a jód takarmány-kiegészítők és jód fertőtlenítő szerek általános használata miatt) és a tojás. Tejtermékek, különösen a nyers tej és a gabonatermékek. A Jód jelen van az anyatejet helyettesítő tápszerekben és az emberi anyatejben is.

A zöldségek és a gyümölcs jódtartalma a talaj jódtartalmától, az öntözési gyakorlatoktól és a felhasznált műtrágyától függően változik. A jód koncentrációja a növényekben mindössze 10 mcg/kg és 1 mg/kg száraz tömeg között változhat. Ez a változékonyság befolyásolja az állati termékek és húsok jódtartalmát is, mivel befolyásolja az állatok által fogyasztott élelmiszerek jódtartalmát. (17)

Magas jód Élelmiszer-források

A jód adagonkénti mikrogrammja és napi értéke (DV) alapján a legjobb jódforrások a következők:

Hínár – Egész vagy 1 lap: 16-2984 mikrogramm (11 százalékról 1989 százalékra)
Sült tőkehal – 3 uncia: 99 mikrogramm (66 százalék)
Tőzegáfonya — 1 uncia: 90 mikrogramm (60 százalék)
Sima alacsony zsírtartalmú joghurt – 1 csésze: 75 mikrogramm (50 százalék)
Sült burgonya – 1 közepes: 60 mikrogramm (40 százalék)
Nyers tej – 1 csésze: 56 mikrogramm (37 százalék)
Garnélarák – 3 uncia: 35 mikrogramm (23 százalék)
Navy Beans — 1/2 csésze: 32 mikrogramm (21 százalék)
Tojás – 1 nagy tojás: 24 mikrogramm (16 százalék)
Szárított aszalt szilva – 5 aszalt szilva: 13 mikrogramm (9 százalék)

Jód-kiegészítők és jódsók

Só jódozás, más néven univerzális só jódosítás programok léptek hatályba több mint 70 országban, beleértve az Egyesült Államokat és Kanadát, így a háztartások világszerte 70 százaléka használja a jódozott sót. Az 1920-as években az amerikai gyártók jód tartalmú asztali sót készítettek, hogy megakadályozzák a jódhiányt. A Kálium-jodid és cuprous jódot hagyták jóvá az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal által (FDA) a só jódozására, míg a WHO kálium-jodátot javasolja a nagyobb stabilitása miatt.

Az Egyesült Államokban a jódozott só 45 mikrogramm jódot tartalmaz grammonként. A nem jódosított sót szinte mindig az élelmiszergyártók használják, figyelembe véve, hogy a sóbevitel nagy része feldolgozott élelmiszerekből származik. (18)

A legtöbb multivitamin/ásványianyag táplálékkiegészítő nátrium-jód vagy kálium-jód formáját tartalmazza. Jód tartalmú hínár vagy jód étrend-kiegészítők is rendelkezésre állnak.

Jód túladagolás lehetséges mellékhatások

Több mint 2000 milligramm Jód túladagolás veszélyes lehet, különösen azok számára, akik tuberkulózis vagy vesebetegséggel diagnosztizáltak. Jód túladagolása pajzsmirigy papilláris rákhoz és hyperthyreosis-hoz vezethet megelőzés helyett. Terhes nők és szoptató anyák legyenek nagyon óvatosak, csak a kifejezetten előírt adagokat fogyasszák.

Egészséges egyensúlyra van szükség, de a különböző emberek teste másképp reagál a dózisok mennyiségére. Azok, akik Hashimoto's, thyreoiditis vagy a hypothyreosis bizonyos eseteiben szenvednek konzultálniuk kell orvosaikkal, hogy megállapítsák, mennyi - ha egyáltalán kell -, jódot kell pótolni. (28)

Összesítve

A jód a pajzsmirigyhormonok, a trijód-tironin (T3) és a tiroxin (T4) nélkülözhetetlen összetevője. Ezek a hormonok szabályozzák a metabolikus tevékenységeket a legtöbb sejtben, és létfontosságú szerepet játszanak a legtöbb szerv korai növekedés és fejlődésének folyamatában, különösen az agyban.

A jódban gazdag ételek nem megfelelő bevitele ezeknek a hormonnak az elégtelen termeléséhez vezet, ami hátrányosan befolyásolja az izmokat, a szívet, a májat, a vesét és a fejlődő agyat.

A jódhiány tünetei közé tartozik a depresszió, fogyási nehézség, száraz bőr, fejfájás, levertség vagy fáradtság, memória problémák, menstruációs problémák, hiperlipidémia, visszatérő fertőzések, érzékenység a hidegre, hideg kezek és lábak, agy köd, ritkuló haj, székrekedés, légszomj, csökkent vesefunkció, izomgyengeség, és ízületi merevség.

A jódhiány kockázati tényezői közé tartozik az alacsony étkezési jódszint, szelénhiány, terhesség, dohányfüst, fluoridált és klórozott víz, és goitrogen élelmiszerek.

Az RDA szerint 150 mikrogramm jódot kell fogyasztani naponta felnőtteknek, ill. a terhes vagy szoptató anyáknak 290 mikrogrammot kell fogyasztani minden nap.

Jód előnyös a szervezet számára azáltal, hogy segít ellenőrizni az anyagcserét, fenntartani az optimális energiát, megakadályozzák bizonyos típusú rák kialakulását, a méreganyagok eltávolítsát, fokozza az immunitást, egészséges és fényes bőrért, megakadályozzák a megnagyobbodott pajzsmirigy kialakulását, és megakadályozzák a fejlődési és a növekedési károkat a gyermekek esetében.

Jódhiány elkerülése diéta vagy fogyókúra esetén

A fentiekből jól látható a megfelelő mennyiségű jód elengedhetetlen a jó egészség fenntartásához. A jódhiány diéta vagy fogyókúra esetén elkerülhető, amennyiben olyan ételeket, illetve étrend kiegészítőket veszünk magunkhoz, amelyek rendelkeznek a csökkentett bevitelből adódó vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Diéta vagy fogyókúra esetén javaslatunk egy 28 napos diéta program, ami a fogyásodban óriási segítséget nyújthat. A Figuactive diéta program szakemberek által 28 napos időszakra van tervezve olyan étrendkiegészítő termékekkel, amellyel minden ásványi anyagot és vitamint megadsz a szervezetednek amire szükséged lehet a célod eléréséhez. És még élvezni is fogod!

Ne felejts sok jódban gazdag ételt fogyasztani, vagy fogyassz Figuactive étrend kiegészítőket, amennyiben nem tartalmaz étrended ásványi anyagokat és jódot, ugyanis, ha ezekből nincs elegendő mennyiség a test nem képes optimálisan működni.

A Figuactive egy olyan étkezést helyettesítő fogyókúra termékcsalád, amely minden olyan tápanyagot tartalmaz, amely pótlására a szervezetnek szüksége van diéta során. A benne található korpa rostokban gazdag és gondoskodik a kellemes teltségérzetről. A fontos tápanyagok, pl. magnézium, jód, szelén, vas, mangán, A-, B-, C-, D vitamin stb. szakszerűen kidolgozott mennyiségével a Figuactive akár hosszútávon is ideális étkezéshelyettesítő.

A Figuactiv levesek a kiegyensúlyozott szénhidrát-, fehérje- és zsírtartalomnak köszönhetően segítik a súlyvesztést, fogyást, miközben megfelelő ásványi anyag és vitamin ellátást biztosítanak. Laktózmentes, gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert.

Egy diéta akkor a legsikeresebb, ha az élvezet és a szórakozás is garantált, hiszen ezek hiányában a kitartás is csökken. A Figuactive 28 napos diéta program teljes megoldást biztosít különösen a test igényeihez kialakítva.

Próbálj ki más Figuactive termékeket is: ízletes levesek és különböző ízű shake-ek közül válogathatsz. Ha napközben megéhezel, igyál egy Figuactive tea fogysztását!

 

Cikkek:

Magnéziiumhiány diéta esetén

D vitamin hiánya

Szelén pótlása

 

 

Forrás:

The Iodine Deficiency Epidemic — How to Reverse It for Your Health By Krystal Crawford, ND, MS March 19, 2018
https://draxe.com/nutrition/iodine-deficiency/
What are the signs of iodine deficiency
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320891
Iodine Deficiency
https://patient.info/hormones/iodine-deficiency
https://www.thyroid.org/iodine-deficiency/

Hivatkozások:

https://www.who.int/nutrition/topics/idd/en/
https://www.who.int/bulletin/volumes/94/2/15-160036/en/
https://academic.oup.com/jn/article/130/2/493S/4686524
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-3016.2012.01275.x
https://books.google.hu/books?id=ocJ698hyqQUC&redir_esc=y
7. https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/iodine
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509517/
9. https://books.google.hu/books?id=74nyoQEACAAJ&dq=Naturopathic+endocrinology&hl=en&sa=X&redir_esc=y
10. http://www.thyroidmanager.org/chapter/the-iodine-deficiency-disorders/
12. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-35/iodine
13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7833671/
14. https://www.semanticscholar.org/paper/A-STUDY-OF-THE-INTELLECTUAL-ABILITY-OF-8-%E2%80%93-14-IN-%2C-Ren-Li/b0e2ecb5b4b421528a836d7895c661fea51973a1?p2df
15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8675242/
16. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-Consumer/
17. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/#en5
28. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21733298/