Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Mangán

Mangán

Miért felelős a mangán? Mint alapvető tápanyag, általában a vas és más ásványi anyagokhoz kötődve van jelen. A szervezetben a mangán számos kémiai folyamataiban játszik szerepet, beleértve a különböző tápanyagok, mint például a koleszterin, szénhidrátok és fehérjék szintézise.

Szintén fontos, hogy a mangán részt vesz a csonttömeg kialakulásában, segít egyensúlyban tartani a hormonokat, amelyek szinte minden szempontból befolyásolják az egészségünket.

Mi a mangán?

A mangán fontos nyomelem, amely számos létfontosságú funkcióhoz szükséges, beleértve a tápanyagok felszívódását, az emésztőenzimek termelését, a csont fejlődését és az immunrendszer védelmét.

Mangán nagy mennyiségben van jelen az élelmiszerekben, mint például a csírázott szemekben, hüvelyesekben, pl. bab, bizonyos diófélékben és a magokban, melyeket fogyasztunk. A mangán bizonyos mértékben megtalálható a gyümölcsökben és zöldségekben is, bár a teljes kiőrlésű gabonát tartják általában a legjobb természetes forrásának. Bármelyik ételünkben is van jelen a mangán, a vas általában szintén megtalálható mellette, mivel ez a kettő anyag szorosan együttműködik.

Mangán segít egyensúlyban tartani a kalcium szintet - segít a kalciumhiány elleni küzdelemben – valamint a foszfor szintjet, amelyek mind együtt működnek számos kulcsfontosságú folyamatban.

A mangán hiány tünetei

Bár a mangánhiány elég ritka a fejlett országokban, ahol általában nem jellemző az alultápláltság, a mangán hiány súlyos egészségügyi veszélyeket rejthet magában, beleértve a csontritkulást, izom- és ízületi fájdalmat és a hangulatváltozásokat.

A Mangánhiány általában abban az esetben fordulhat elő, ha táplálkozásunk során mangánban szegény ételeket fogyasztunk, valamint néha a krónikus emésztési zavarok esetében, amikor a bélben nem tud felszívódni a mangán.

Mivel a szervezet szigorúan szabályozza a mangán mennyiségét a felszívódás és a kiválasztódás folyamatával, a legtöbb esetben a szövetekben stabilan megtalálható a megfelelő mangán szint. Ez az oka annak, hogy a mangánhiány igen ritka. (1)

Ha mégis fellép a mangánhiány, a leggyakoribb tünetek a következők:

gyenge csontok (csontritkulás)
Vérszegénység
krónikus fáradtság szindróma
alacsony immunitás és gyakori megbetegedés
a premenstruációs szindróma (PMS) súlyosbodott tünetei
hormonális egyensúlyhiány
csökkent glükózérzékenység
az emésztés és az étvágy változása
csökkent reproduktív képesség vagy meddőség

Másrészről a túl sok mangán jelenléte általában nagyobb veszélyt jelent, különösen a fejlődő szakaszban, amikor az agy még kialakulóban van. Mi történik mangán toxicitás esetén az egészségünkkel? A mangán túlzott felhalmozódása a központi idegrendszerben okozhat születési rendellenességeket és kognitív problémákat, bár úgy vélik, ennek azért kicsi a kockázata. (2)

Az étkezésünk során a mangán csak kis százaléka szívódik fel ténylegesen, a többi nagyon gyorsan kiválasztódik és kiürül a bélből - így a legnagyobb kockázatot a meglévő máj-, bél- vagy emésztési problémák jelentik, amely során a mangán semlegesítése és ürítése nem történik meg. Ugyanakkor a mangán a májon át jut a vérbe, ezzel pedig a test szöveteibe, így a májkárosodás mangánhiányt is okozhat.

Mangán ajánlott napi bevitele

Jelenleg nincs szabványos ajánlott napi mangán bevitel. Mint minden tápanyag vagy vitamin esetében mindig az a legjobb, ha változatosan étkezünk, ami elég mangán-forrást tartalmaz szervezetünk számára. A természetes élelmiszerek a különböző vitaminok és ásványi anyagok megfelelő keverékét tartalmazzák, amelyek kiegyensúlyozottan dolgoznak egymással, és amelyek lehetővé teszik a szervezet normális működését.

A napi mangánszint életkortól és nemtől is függ:

Gyermekek:
Csecsemők 6 hónapig: 3 mikrogramm
7-12 hónap: 600 mikrogramm
1-3 év: 1,2 milligramm
4-8 év: 1,5 milligramm
Fiúk 9-13 év: 1,9 milligramm
Fiúk 14-18 év: 2,2 milligramm
Lányok 9-18 év: 1,6 milligramm

Felnőttek:
19 éves és idősebb férfiak: 2,3 milligramm
19 éves és idősebb nők: 1,8 milligramm
Terhes nők életkora 14-50: 2 milligramm
Szoptató nők: 2,6 milligramm

A Mangán egészségügyi előnyei

1. Támogatja a csontok egészségét és segít megelőzni a csontritkulást

A Mangán, kombinálva más ásványi anyagokkal, mint a kalcium, cink és réz, segíthet csökkenteni a csontritkulást, különösen az idősebb nők esetében, akiknél a csonttörések és a gyenge csontok kialakulása jellemzőbb. Mangánhiány kockázatot jelent a csonttal kapcsolatos rendellenességek esetén, mivel a mangán segíti a csontok fejlődését, a hormonok és enzimek szabályozásával részt vesz a csont anyagcseréjében.

Tanulmányok szerint, a mangánnal együtt figyelembe véve más csonttámogató tápanyagokat is, mint a kalcium, D vitamin, magnézium, cink, réz és bór javíthatja a csonttömeget a nők gyenge csontjaik esetében, ami hasznos a természetes csontritkulás kezelésére. (3)

2. A mangán szükséges antioxidáns és enzim funkciók számára

A Mangán, az argináz, glutamin szintiáz és mangán szuperoxid számos fontos enzim számára szükséges. Ezek úgy működnek, mint antioxidánsok a szervezetben, segítik csökkenteni az oxidatív stressz és gyulladás szintjét, mely szívbetegség vagy rák kialakulásához is vezethet.

Mi a mangán legkedvezőbb hatása, ha betegségmegelőzésről van szó? Mangánhiányos állatok esetében kimutatták, hogy alacsony mangánnal kapcsolatos szuperoxid dizmutáz funkció alakult ki, ami káros lehet, mert ez az egyik legjelentősebb szabad gyökök károsodás elleni enzim a szervezetben.

Tény, hogy a szuperoxid dizmutáz néha az "elsődleges" vagy "mester antioxidáns" -ként is nevezik, mivel különösen hatékonyan csökkenti a gyulladást, fájdalmat és testi stresszt, amelyek számos krónikus betegséghez vezethet. (4) A szuperoxid-dizmutázok (SOD-k) az egyetlen enzimek, amelyek képesek szuperoxid gyököket fogyasztani, ez a képesség pedig igen értékessé teszik őket az öregedési folyamat lassításában és az egészség meghosszabbításában.

És végül a mangán szerepet játszik a fontos emésztőenzimek kialakulásában, amelyek átalakítják az élelmiszert a szervezet számára használható tápanyagokra és energiára, beleértve a glükózt és az aminosavakat is.

3. A mangán segít fenntartani a kognitív funkciókat

A szervezet mangánellátásának egy százaléka az agyban a szinaptikus hólyagocskákban van, így a mangán szorosan kötődik az agyi neuronok elektrofiziológiai aktivitásához, amelyek a kognitív funkciókat irányítják.

Mangán szabadul fel az agy szinaptikus réseiben, ami befolyásolja a szinaptikus neurotranszmissziót (idegátvitel), így lehetséges, hogy mangán-hiány esetén az emberek hajlamosabbak a mentális betegségek, hangulatváltozások, tanulási nehézségek és még epilepszia kialakulására is. (5)

4. Küzd és károsítja a cukorbetegséget

Mangánra van szükség ahhoz, hogy segítsen az emésztőenzimek megfelelő működésében, amely az úgynevezett glükonogenezis folyamatért felelős. A glükonogenezis magában foglalja a fehérje aminosavak cukorrá történő átalakítását és a vércukorszinten belüli cukoregyensúlyt.

Bár a pontos mechanizmus még mindig nem világos, kimutatták, hogy a mangán segít megelőzni a túlságosan magas vércukorszintet, amely hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához.

Amikor a Department of Internal Medicine and Biochemistry at the Veterans Affairs Medical Center kutatói tesztelték a mangán pótlás hatását az olyan egereken, amelyek érzékenyek voltak az étel okozta cukorbetegségre, azt találták, hogy azon egerek csoportja, amelyek mangánt kaptak több mint 12 hét után jobb glükóz toleranciát mutattak, mint azon egerek esetében, amelyek nem kaptak mangánt. A mangánnal kezelt csoportban javult az inzulin szekréció, csökkent lipid peroxidáció és javult a mitokondriális funkció. (6)

5. Támogatja a tüdő- és légzőszervi egészséget

Kutatások azt sugallják, hogy a mangán más ásványi anyagokkal együtt, mint a szelén és a cink segíthet az olyan embereknek, akik tüdőbetegségekben, beleértve a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvednek.

Úgy vélik, az oxidatív stressz kulcsfontosságú mechanizmus a dohányzás okozta krónikus obstruktív tüdőbetegség és egyéb légzőszervi betegségek kialakulásában, így a mangán azon képessége, hogy segíthet csökkenteni a gyulladást és az oxidatív stresszt az SODs termelése révén, teszi előnyössé azok számára, akiknek szükségük van a tüdő gyógyulására.

6. Segít megelőzni az ízületi gyulladást és az osteoarthritist

A Mangánt valamint glükózamin-hidroklorid vagy kondroitin-szulfát -ot tartalmazó étrendkiegészítők ajánlott természetes kezelők ízületi gyulladás esetén. A magas mangán tartalmú élelmiszerek, valamint mangán tartalmú étrendkiegészítők rendszeres fogyasztása, segíthet csökkenteni a gyulladást az ízületekben és a szövetekben. Ez lehetővé teszi az ízületi gyulladásban szenvedőknek, hogy jobban érezzék magukat, és képessek legyenek a normális tevékenységekre.

Mangán esetében kimutatták, hogy különösen hasznos a térd és a hát alsó részének fájdalmának csökkentésében.

7. Csökkenti a PMS tüneteit

Sok mangán és a kalcium együtt fogyasztása segíthet javítani a PMS tüneteit (premenstruációs szindróma rövidítése) - mint például az érzékenység, izomfájdalom, szorongás, hangulati ingadozások és alvászavar - és a PMS esetén úgy működik, a mangán olyan, mint egy természetes segítség.

Egy tanulmány, amely az American Journal of Szülészeti és Nőgyógyászati folyóiratban publikáltak megállapította, hogy azok a nők, akik alacsony mangán szinttel rendelkeztek a vérükben, több fájdalmat és hangulat ingadozással kapcsolatos tüneteket tapasztaltak menstruáció előtt. (7)

8. A mangán segíthet a fogyásban

Néhány korai kutatás rámutat arra a tényre, hogy a mangán egy adott formában fogyasztva - úgynevezett 7-Keto Naturalean -, valamint más támogató tápanyagokkal, mint az L-tirozin, spárga gyökér kivonat, kolin, réz és kálium kombinálva, segíthet csökkenteni a súlyt az elhízott vagy túlsúlyos emberek esetében.

Több kutatásra van szükség annak meghatározására, hogy a mangán hogyan támogatja az egészséges fogyást és anyagcserét, de ez valószínűleg kapcsolódik a mangán azon képességéhez, amely javítja az emésztőenzimek és hormonok egyensúlyát.

9. Felgyorsítja a sebgyógyulást

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a mangán, kalcium és cink súlyos és krónikus sebekre való alkalmazásával a sebgyógyulás jelentősen felgyorsítható. (8)

10. Segít egyensúlyban tartani a vas szintjét és megakadályozza a vérszegénységet

A vas és a mangán szorosan együttműködnek, erős fordított kapcsolatot találtak a vashiány és a magas mangánszint között. Míg a túlságosan magas mangán hozzájárulhat a vérszegénység kialakulásához, a bizonyos mértékű mangán segít a szervezetnek a vas felhasználásában és tárolásában is, ami segíthet megelőzni a vérszegénységet (alacsony vas szint a vérben).

A legjobb mangán élelmiszer-források

Százalékok a felnőtt nő esetében AI 1,8 milligramm / nap -hoz viszonított arány:

Teff (gluténmentes gabonaféle) (9) – 1 csésze főtt: 7,2 milligramm (400 százalék DV)
Rozs (10) — 1 csésze főtt: 4,3 milligramm (238 százalék DV)
Barna rizs (11) - 1 csésze főtt: 2,1 milligramm (116 százalék DV)
Amaránt –1csésze főzve: 2,1 milligramm (116 százalék DV)
Mogyoró (13) – 1 uncia: 1,5 milligramm (83 százalék DV)
Adzuki Bab (14) — 1 csésze főtt: 1,3 milligramm (72 százalék DV)
Csicseriborsó (Garbanzo Bab) (15) - 1 csésze főtt: 1,2 milligramm (66 százalék DV)
Makadámdió (16) – 1 uncia: 1,1 milligramm (61 százalék DV)
Fehér bab (17) - 1 csésze főtt: 1,1 milligramm (61 százalék DV)
Zab (18) - 1/3 csésze száraz / körülbelül 1 csésze főtt: 0,98 milligramm (54 százalék DV)
Fekete bab (19) - 1 csésze főtt: 0,7 milligramm (38 százalék DV)
Hajdina (20) – 1 csésze őrte főtt: 0,6 milligramm (33 százalék DV)

 

Kockázatok és mellékhatások

Mangán "toxicitás" lehetséges, bár ez ritka. A legtöbb felnőtt biztonságosan fogyaszthat akár 11 milligramm mangánt naponta, de bizonyos esetekben, bizonyos emberek nem képesek kiüríteni a felesleges mangánt a szervezetükből megfelelően, amitől a mangán magas szintre is felhalmozódhat.

Az egészséges felnőttek esetében rendkívül valószínűtlen, hogy túl sok mangánt vigyenek be szervezetükbe az ételükkel; a túl sok mangán bevitele étrendkiegészítők túlfogyasztásával érhető csak el. Azon étrendkiegészítő termékek, amelyek osteoarthritis esetére ajánlanak, tartalmazhatnak magas mangánt kondroitin-szulfát és glükozamin-hidroklorid formájában, amelynek túlzott bevitele esetén meghaladhatja a felnőttek tolerálható felső határértékét (UL), 11 mg mangán naponta.

Azoknak, akiknek kerülniük kell a mangán kiegészítők fogyasztását, beszéljenek orvosukkal, ha mangán tartalmú étrendkiegészítőt terveznek fogyasztani, ilyenek a meglévő májbetegségben szenvedők, akik valószínűleg nehezen tudnának megszabadulni a felesleges mangántól, és azok az emberek is, akik régóta alkoholizmusban vagy vérszegénységben szenvednek.

Mangán ezekben az emberekben felhalmozódhat és mellékhatásokat okozhat, beleértve a mentális problémák, szédülés és remegés, és rosszabbodott májbetegség. Azok, akik már meglévő vashiányban (vérszegénység) szenvednek, valószínűleg nagyobb mennyiségben szív fel a szervezetük mangánt, így óvatosnak kell lenniük a fogyasztási arányt tekintve.

Figu Active diéta és a mangán

A Figu Active diéta fontos tápanyagok szakszerűen kidolgozott mennyiségével akár hosszú távon is ideális étkezéshelyettesítő mangán-szulfát, A-, B6-, B12-, C-, D-, E-vitamin, magnézium, szelén stb. hozzáadásával lett kialakítva. A shake-ek és levesek a kiegyensúlyozott szénhidrát-, fehérje- és zsírtartalomnak köszönhetően kb. 233 kalóriabevitellel támogatják a súlyvesztést, illetve a diéta folyamatát, miközben megfelelő ásványianyag és vitaminellátást biztosítanak. Nem tartalmaznak tartósítószert, laktózszegény, gluténmentes.

A Figu Active Shake esetében keverj össze 3 evőkanál (28 g) port 250 ml zsírszegény, laktózmentes (1,5%) tejjel. Használj min. 300 ml-es poharat, vagy shakert. Súlymegőrzés szempontjából tartsd be ezt az elkészítési javaslatot.

Ha fogyni szeretnél, helyettesíts napi 2 étkezést Figu Active termékkel. Mivel a Figuactiv shake-ek, levesek és szeletek minden szükséges tápanyagot tartalmaznak, és különböző ízben megtalálhatóak, nyugodtan fogyaszthatod őket, míg a kívánt testsúlyt eléred. Például a Figu Active eper-banán ízű shake egy adagjában 0,6 mg mangán található vas, cink, magnézium, kalcium és többek között kálium mellett.

Fogyás után is kiegyenlítheted a „bűnöket” napi egy Figu Active termékkel. A shake-ek kalóriaszegény étkezés mellett teljesítik a kívánt hatást. Figyelj a változatos és kiegyensúlyozott étrendre, valamint az egészséges életmódra!

A diéta alatt ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre: napi 2-3 liter kalóriamentes folyadék, lehetőleg ásványvíz vagy cukrozatlan tea.

Próbálj ki más Figu Active terméket is: ízletes levesek (paradicsom, currys zöldségkrém, burgonyaleves) és különböző ízű szeletek (nugát, karamell, eper-jughurt). Ha napközben megéheznél, egy Figu active tea fogyasztása átsegíthet a nehéz időszakokon.

A Figu active 28 napos diéta program minden tényezőt biztosít az eredményes diétához. Kezdd el a programot, lépj az álomalakhoz vezető útra!

 

Cikkek:

Kalciumhiány tünetei

Ízületi fájdalom arthritis

Emésztési zavarok

Káliumhiány

E vitamin

Szelén pótlása

28 napos diéta program

Időszakos böjt

 


Forrás:

Manganese Helps Prevent Osteoporosis and Inflammation
https://draxe.com/nutrition/manganese/
11 Manganese Benefits For Health and More…
https://healthfoodbeauty.com/manganese-benefits/
What are the benefits and effects of manganese?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325636
10 Evidence-Based Benefits of Manganese
https://www.healthline.com/nutrition/manganese-benefits


Hivatkozások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16099026/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16099026/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12505649/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23372018/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8498421/
https://medlineplus.gov/druginfo/natural/182.html