Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Itt jársz: > Kezdőlap >

Probiotikumok – mi az?

Probiotikumok - mi ez?
Talán nehéz elfogadni, hogy a baktériumok hasznosak is lehetnek. Antibiotikumokat szedünk káros bakteriális fertőzések elpusztítására, és minden eddiginél jobban használunk antibakteriális szappanokat és testápolókat. A rossz baktériumok valóban okozhatnak problémákat, ha a nem megfelelő helyen jelentkeznek, de a jó baktériumok számos előnnyel is járhatnak. Itt jönnek szóba a probiotikumok.

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek segíthetnek megelőzni és kezelni bizonyos betegségeket. A legszélesebb körben tanulmányozott terület az egészséges emésztőrendszer és az egészséges immunrendszer elősegítése. Ezeket barátságos, jó vagy egészséges baktériumokként is ismerik. A probiotikumok ételek, italok és étrend-kiegészítők segítségével is bejuttathatók a szervezetbe.

A probiotikum szó gyökere a görög pro szóból származik, jelentése "elősegítés", és biotikus, azaz "élet". A probiotikumok felfedezése a 20. század elején történt, amikor a "probiotikumok atyjaként" elhíresült Elie Metchnikoff felfedezte, hogy Bulgária vidéki lakosai a rendkívüli szegénység és a zord éghajlat ellenére nagyon idős korig eléltek. Elmélete szerint az egészség fokozható, illetve a szenilitás késleltethető azáltal, ha manipuláljuk a belső bélflórát savanyú tejben található barátságos baktériumokkal. Azóta a további kutatások alátámasztják eredményeit, és még további előnyöket is felfedeztek.

Mik azok a probiotikumok?

2013 októberében a Probiotikumok és Prebiotikumok Nemzetközi Tudományos Egyesülete (ISAPP) klinikai és tudományos szakértők találkozóját szervezte a probiotikumokról (gasztroenterológiai, gyermekgyógyászati , családorvosi, probiotikus baktériumok mikrobiológiája, mikrobiológiai genetika, immunológia, élelmiszer-tudomány és egyéb területek szakértőinek jelenlétével) a probiotikumok fogalmának újbóli megvizsgálására. Meghatározzák a probiotikumokat, mint "élő mikroorganizmusokat, amelyek megfelelő mennyiségben történő beadás esetén egészségügyi előnyökkel járnak a gazdaszervezet számára". Megkülönböztették a probiotikumokat, ill. az élő vagy aktív tenyészetet tartalmazó termékeket.

Testünkben általában vannak, amelyeket jó vagy hasznos baktériumoknak és rossz vagy káros baktériumoknak neveznénk. A baktériumok közötti helyes egyensúly fenntartása az optimális egészség érdekében szükséges. Az életkor, a genetika és az étrend befolyásolhatja a baktériumok összetételét a testben (mikrobiota). Az egyensúlyhiányt dysbiosisnak nevezik, és ez összefüggésben lehet a bélrendszer betegségével, beleértve a fekélyes vastagbélgyulladást, az irritábilis bél szindrómát, a lisztérzékenységet és a Crohn-kórt, valamint a szisztémásabb betegségeket, például az elhízást, valamint az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséget.

Honnan tudhatjuk, hogy szükségünk van-e probiotikumokra? Ez a cikk segít eldönteni ezt a kérdést.

Mik azok a prebiotikumok és szinbiotikumok?

A prebiotikum megelőzi és segít a probiotikumnak, majd a kettő együttesen szinergikus hatást fejthet ki, amelyet szinbiotikumnak neveznek. A prebiotikum valójában egy nem emészthető szénhidrát, amely táplálékul szolgál a bélben lévő probiotikumok és baktériumok számára. A prebiotikumok hatásának meghatározása egy vagy egy korlátozott számú mikrobiális nemzetség (korszak) / faj növekedésének és / vagy aktivitásának szelektív stimulálása a bél mikrobiotájában, amely egészségügyi előnyökkel jár a gazdatest számára.

A prebiotikum szedését javasolják az olyan esetekben, mint például a gyomor-bélrendszeri (GI) szövődményeknél, például az enteritis, a székrekedés és az irritábilis bélbetegségek orvoslására; a különféle rákos megbetegedések megelőzése és kezelése; csökkenő allergiás gyulladás; az alkoholmentes zsírmájbetegség (NAFLD) kezelése és az immunhiányos betegségek elleni küzdelem esetén.

Kutatások azt is kimutatták, hogy bizonyos prebiotikus hatású élelmiszer-termékek étrendi bevitele, főleg serdülőknél, de kísérletileg posztmenopauzás nőknél is, hogy növeli a kalcium felszívódását, valamint a csont kalciumfelhalmozódását és a csont ásványi sűrűségét. Az elhízásra és a 2-es típusú cukorbetegségre gyakorolt előnyei egyre nyilvánvalóbbak, mivel a kísérleti modellekből és az emberi vizsgálatokból származó legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a prebiotikumokat tartalmazó egyes élelmiszerek hatással vannak az energia homeosztázisra, a jóllakottság szabályozására és a testtömeg-növekedésre.

Az azonosított prebiotikumok többsége oligoszacharid. Ellenállnak az emberi emésztőenzimeknek, amelyek minden más szénhidráton működnek. Ez azt jelenti, hogy emésztés nélkül haladnak át a felső GI-rendszeren. Ezután az alsó vastagbélben fermentálódnak, és rövid láncú zsírsavakat állítanak elő, amelyek táplálják az ott élő jótékony mikrobiotát. Az oligoszacharidok szintetizálhatók vagy természetes forrásokból nyerhetők. Ezek a források lehetenek spárga, articsóka, bambuszrügy, banán, árpa, cikória, póréhagyma, fokhagyma , méz, lencse, tej, mustárok, hagyma, rozs, szója, cukor cukorrépa, cukornád lé, paradicsom, búza és yacon. Ezeknek az oligoszacharidoknak az egészségügyi előnyei a kutatások témái.

Mik a mikrobák és szerepük az egészségünkben?

A mikrobák olyan apró élőlények (baktériumok, vírusok, paraziták vagy gombák) - olyan apró méretűek, hogy milliók férnek el egy tű hegyén -, amelyek olyan erősek, hogy egyensúlyhiánya a test számos betegségéhez kapcsolódik. Ezek a mikroorganizmusok megtalálhatók az emberi test szinte minden részén, élnek a bőrön, az orrban és a bélben. Ezeknek a mikroorganizmusoknak milliárdjai vannak a testünkben. Az emberi sejtekhez mérten sokan vannak, de kis méretük miatt csak a test teljes tömegének 1–3% -át teszik ki.

Az Országos Egészségügyi Intézet (NIH) szponzorálja a Human Microbiome Project (HMP) projektet, amely kutatási erőforrásokat biztosít annak érdekében, hogy lehetővé tegye a testünkben és testünkön élő mikrobaközösségek, valamint az emberi egészség és a betegségek szerepének vizsgálatát. Az NIH számos további orvosi tanulmányt finanszírozott a HMP adatainak és technikáinak felhasználásával, ideértve a bélmikrobiom szerepét a Crohn-betegségben, a fekélyes vastagbélgyulladásban és a nyelőcsőrákban; bőr mikrobioma pikkelysömörben, atópiás dermatitisben és immunhiányban; urogenitális mikrobiom a reproduktív és szexuális történelemben, valamint a körülmetélést; és számos gyermekkori rendellenességet, ideértve a gyermeki hasi fájdalmat, bélgyulladás és nekrotizáló enterocolitis, koraszülöttek súlyos állapotát, amikor a bélszövet oxigénhiány miatt elpusztul.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a probiotikumoknak?

A probiotikumok újnak tűnhetnek az élelmiszer- és étrend-kiegészítő iparban, de már az első lélegzetünktől kezdve velünk vannak. A szülési csatornán történő szállítás során egy újszülött felszedi anyjától a Bacteroides , Bifidobacterium , Lactobacillus és Escherichia coli baktériumokat. Ezek a jó baktériumok nem kerülnek azon csecsemőkre, melyek császármetszéssel születtek, valamint kimutatták, hogy ez lehet az ok, amiért néhány császármetszéssel született csecsemő esetén allergia, kevésbé optimális immunrendszer és alacsonyabb bélmikroflóra található.

Pontosan mit csinálnak a probiotikumok?

Úgy gondolják, hogy a probiotikumok kétféleképpen védenek meg minket.

Az első az emésztésünkben játszott szerepük. Tudjuk, hogy emésztőrendszerünknek egészséges egyensúlyra van szüksége a jó és a rossz bélbaktériumok tekintetében, de mi akadályozhatja meg ezt? Úgy tűnik, hogy életmódunk egyszerre jelenti a problémát és a megoldást is. A rossz ételválasztás, az érzelmi stressz, az alváshiány, az antibiotikumok túlzott használata, más gyógyszerek és a környezeti hatások mind a rossz baktériumok javára terelhetik az egyensúlyt.

Milyen további egészségügyi előnyei vannak a probiotikumoknak?

Amikor az emésztőrendszer egészséges, kiszűri és megszünteti azokat a dolgokat, amelyek károsíthatják azt, például a káros baktériumokat, méreganyagokat, vegyszereket és egyéb salakanyagokat. A baktériumok egészséges egyensúlya hozzájárul a gyomor-bélrendszeri mozgékonyság szabályozásához és a bélgát funkció fenntartásához. A kutatások kimutatták a probiotikumok néhány előnyeit fertőző hasmenés, antibiotikum okozta hasmenés, bél tranzit, IBS, hasi fájdalom és puffadás, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Helicobacter pylori fertőzés, nem alkoholos zsíros májbetegség (NAFLD), és a nekrotizáló enterocolitis esetén.

A probiotikumok másik pozitív hatása az immunrendszerünkre gyakorolt hatás. Egyesek szerint ez a szerep a legfontosabb. Az immunrendszerünk a csírákkal szembeni védelem. Ha nem működik megfelelően, akkor allergiás reakciók, autoimmun rendellenességek (például fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-kór és rheumatoid arthritis) és fertőzések (például fertőző hasmenés, H. pylori, bőrfertőzések és hüvelyi fertőzések) léphetnek fel. A születéstől fogva való helyes egyensúly megtartásával reménykedhetünk ezen betegségek távoltartásában.

Immunrendszerünk számára bármikor előnyös lehet, ha a kiegyensúlyozott állapot helyreáll, ezért soha nem késő probiotikum kúrába kezdeni, ha betegek vagyunk.

A probiotikumok előnyeinek kutatása elterjedt, és folyamatosan új területek jelennek meg. Az előzetes kutatások összekapcsolják a probiotikumok jótékony hatását a reproduktív traktus, a szájüreg, a tüdő, a bőr és a bél-agy tengely egészségének támogatásával, valamint az elhízás, az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésével és kezelésével.

Melyek a probiotikumok különböző típusai?

A probiotikus étrendkiegészítők, ételek és italok baktériumokat és / vagy élesztőket tartalmaznak. Az 1960-as évekig az egyetlen bélflóra, amelyet képesek voltak azonosítani, a clostridia, a lactobacilli, az enterococcus és az E. coli volt. Azóta az innovatív technikák sokkal több baktériumot segítettek felfedezni.

Különböző típusú probiotikumok léteznek, és egészségügyi előnyeiket a bélben végzett munka határozza meg. Nemzetségük, fajaik és probiotikus törzsszintjük alapján kell azonosítani őket. Itt van egy lista a probiotikumokról és azok lehetséges egészségügyi előnyeiről.

1. Lactobacillus

Több mint 50 laktobacillusfaj létezik. Természetesen megtalálhatók az emésztőrendszerben, a vizeletben és a nemi szervekben. Az erjesztett ételek, mint a joghurt, és az étrend-kiegészítők is tartalmazzák ezeket a baktériumokat. A Lactobacillust számos betegség és állapot kezelésére és megelőzésére használták.

Néhány lactobacillus élelmiszerekben, és étrendkiegészítőben is megtalálható: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus acidophilus DDS-1, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus Plantarium, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus casei, Lactobacillus johnso és Lactobacillus gasseri.

Tanulmányok kimutatták, a Lactobacillus jelenléte bizonyos előnyökkel összekapcsolható, az alábbiak  kezelésére és / vagy megelőzésére ideális lehet: gombás fertőzések, bakteriális vaginosis, húgyúti fertőzés, irritábilis bél szindróma, antibiotikum-okozta hasmenés, utazási hasmenés, hasmenésből eredő Clostridium difficile kezelésére, laktóz intolerancia, bőr rendellenességek (lázhólyagok, ekcéma, pattanások és rákos sebek) valamint légúti fertőzések megelőzése esetén.

Melyek a probiotikumok különböző típusai? (2. rész)

2. Bifidobaktériumok

Körülbelül 30 bifidobaktériumfaj létezik. Ők alkotják a vastagbélben található egészséges baktériumok nagy részét. A születés után néhány napon belül megjelennek a bélrendszerben, különösen az anyatejjel táplált csecsemőknél, és úgy gondolják, hogy ezek a bél egészségének legjobb jelzői.

A probiotikumként használt bifidobaktériumok közül néhány: Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis , Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium thermophilum és Bifidobacterium pseudolongum.

Tanulmányok kimutatták, hogy a bifidobaktériumok segíthetnek a vér lipidjeinek és a glükóz toleranciájának javításában. Bifidobaktériumokról kimutatták, hogy hatékonyan enyhítik az IBS-t és jelentősen javítják az IBS tüneteit, például a fájdalmat / kényelmetlenséget, a feszültséget / puffadást, sürgősséget és emésztési rendellenességeket.

3. Saccharomyces boulardii

Ezt S. boulardii néven is ismerik, és ez az egyetlen élesztőprototikum. Néhány tanulmány kimutatta, hogy hatásos az antibiotikumok alkalmazásával járó hasmenés megelőzésében és kezelésében, valamint az utazói hasmenésben. Beszámoltak arról is, hogy megakadályozzák a C. difficile újbóli előfordulását, pattanások kezelését és a H. pylori kezelés mellékhatásainak csökkentését.

4. Streptococcus thermophilus

Ez nagy mennyiségben termeli a laktáz enzimet, így egyes jelentések szerint hatékony a laktóz intolerancia megelőzésében.

5. Enterococcus faecium

Ez általában az emberek és állatok bélrendszerében található meg.

6. Leuconostoc

Ezt az emberiség történelme során széles körben alkalmazták az élelmiszer-feldolgozásban, és az élő baktériumokat, elhalt baktériumokat és ezen mikroorganizmusok metabolitjait tartalmazó élelmiszerek fogyasztása hosszú ideje használatos.

Milyen ételek tartalmaznak probiotikumokat?

A probiotikumok előnyeinek felfedezése a savanyú tejjel kezdődött. Ma még sok más lehetőségünk van arra, hogy különféle baktériumokat szerezzünk be ételeinkből, bár ez nem olyan egyszerű. Egészségügyi előnyök elérése érdekében a mikroorganizmusnak képesnek kell lennie a gyomor-bél traktuson való átjutás túlélésére, az élelmiszer-előállítási folyamat túlélésére, az érés vagy a tárolás ideje alatt tudnia kell növekedni és túlélni. Ezenkívül a baktériumok nem befolyásolhatják negatívan a termék minőségét, és fel kell venni őket az általánosan biztonságosként elismert (GRAS) listára.

A legtöbb baktérium az erjedési folyamaton keresztül alakul ki. Az erjesztés hozzájárul a romlandó élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbításához. Mikroorganizmusok vagy enzimek indukálják a szerves anyagok lassú bomlási folyamatát, amelyek lényegében átalakítják a szénhidrátokat alkoholokká vagy szerves savakká. A tejsav táplálja azokat a baktériumokat, amelyek ezután hozzáadják az élelmiszer egészségügyi előnyeit. Erjesztett ételeket vásárolhatsz, vagy magad is erjesztheted őket.

Kefir: Ez lehet a legideálisabb probiotikus tejtermék, mivel mind baktériumokat, mind élesztőt tartalmaz, amelyek együttesen működnek a számos egészségügyi előny érdekében. Egy nemrégiben készült, nyolc hetes vizsgálat során a cukorbetegek Lactobacillus caseit, Lactobacillus acidophilust és bifidobaktériumokat tartalmazó kefirtejet kaptak a hagyományos erjesztett tejhez képest. A hemoglobin A1C szintje szignifikánsan alacsonyabb volt a kefirt fogyasztó csoportban.

Milyen ételek tartalmaznak probiotikumokat? (2. rész)

Kimchi: Ez az erjesztett zöldség kínai káposztából (beachu), retekből, zöldhagymából, pirospaprika porból, fokhagymából, gyömbérből és erjesztett tenger gyümölcseiből (jeotgal) készül. Számos baktériumról derült ki, hogy ezek a következők lehetnek: Leuconostoc mesenteroides és Lactobacillus plantarum , L. mesenteroides , L. citreum , L. gasicomitatum , L. brevis , L. curvatus , L. plantarum , L. sakei , L. lactis , Pediococcus pentosaceus , Weissella confusa és W. koreensis.

Egy nemrégiben készült áttekintés összekapcsolta a kimchi egészségügyi előnyeit a rákellenes, az elhízás elleni, a székrekedésgátló, a vastagbél egészségének elősegítésével, a koleszterinszint csökkentésével, az antioxidáns és öregedésgátló tulajdonságokkal, az agy egészségének elősegítésével, az immunrendszer elősegítésével és a bőr egészségének népszerűsítésével.

Milyen ételek tartalmaznak probiotikumokat? (3. rész)

Joghurt: tartalmazhat Streptococcus thermophilus , Lactobacillus bulgaricus , L. acidophilus és Bifidobacterium bifidum. A kutatások kimutatták, hogy a joghurttal fennálló kapcsolatok pozitív hatással vannak a bél mikrobiotájára, és a gyomor-bélrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével és a laktóz-intolerancia javulásával (különösen a gyermekek körében), a 2- es típusú cukorbetegséggel, a szív- és érrendszeri betegségekkel, az allergiákkal és a légzőszervi megbetegedésekkel, valamint a javult a fogak és a csontok egészsége.

Édes acidophilus tej: A tej előállításához L. acidophilus és L. acidophilus plusz bifidobaktériumokat adnak hozzá.

Egyéb élelmiszerek jelentős kutatás nélkül: miso (erjesztett szójabab paszta); tempeh; savanyú káposzta; érlelt lágy sajt; kovászos kenyér; savanyú savanyúságok; gundruk (sózatlan, erjesztett és savas növényi termék); sinki (őshonos erjesztett retek csapgyökér táplálék); khalpi (erjesztett uborka); inziangsang (mustárlevelekből készített hagyományos erjesztett leveles növényi termék); soidonis (széles körben elterjedt erjesztett termék érett bambuszhajtások rügyéből)

Melyek a probiotikumok mellékhatásai és kockázatai?

A táplálékkiegészítők fontos szerepet játszanak a diéta során, ám nem elégséges szükségleteink kielégítésére. A probiotikumok esetében az ember étrendje a probiotikumok ideális forrása. Ezek élő baktériumok, ezért gondosan ellenőrizni, tárolni és kombinálni kell annak érdekében, hogy megszerezzük azokat az egészségügyi előnyöket, amelyekre az ember igénybe venné őket.

Óvatosan kell eljárni mindenkinek, aki úgy dönt, hogy ezeket a kiegészítőket szedi, de ez különösen igaz a gyermekek, a terhes nők, az idősek és az immunrendszer károsodása esetén. Azoknál az embereknél, akiknek a betegség vagy egy betegség kezelése (például rákos kemoterápia) miatt károsodott az immunrendszere, a probiotikumok szedése valóban növelheti a megbetegedés esélyét.

Kimutatták, hogy különféle probiotikumok alkalmazása immunhiányos betegeknél vagy szivárgó bélben szenvedő betegeknél fertőzéseket és szepszist (a véráram fertőzését) eredményezett. A bakteriémia (baktériumok a vérben) egyik esetét nemrégiben találták meg, amikor valaki aktív súlyos gyulladásos bélbetegségben szenvedett - nyálkahártya megszakadásával - Lactobacillus GG- t kapott.

Mindig beszélj orvosoddal, mielőtt bármilyen körülmények között étrendkiegészítőt szednél!

Hogyan kell probiotikumokat szedni?

A mikrobák probiotikumnak tekintendő követelménye az, hogy a mikrobának életben kell lennie beadásakor, dokumentálni kell, hogy egészségügyi előnye van, és olyan mennyiségben kell beadni, hogy az egészségügyi előnyökkel járjon. A gyakran említett ökölszabály az, hogy naponta legalább egymilliárd kolóniaképző egységet (CFU) kell bevenni.

Ezek olyan élő mikroorganizmusok, amelyek nem nyújtják az ígért előnyöket, ha nem maradnak életben fogyasztáskor, illetve a béltraktuson való áthaladásakor. A gyártónak és a fogyasztónak fokozott figyelmet kell fordítania a tárolás körülményeire, amelyek mellett az adott mikroorganizmus életben marad, valamint az eltarthatóságuk végéig. A hatékonyság jelzi az életképes baktériumok számát egy adagban, és a tisztaság összefügg a szennyező vagy hatástalan baktériumok jelenlétével.

A másik dolog, amire figyelni kell, hogy ezek a mikroorganizmusok nem mind egyformán jönnek létre. Tulajdonképpen a nemzetségnek, törzsnek és fajoknak egyaránt meg kell egyezniük ahhoz, hogy a vizsgálat során megállapított eredmények olyan eredmények legyenek, amelyeket az ember remélni fog fogyasztásával. Például a Lactobacillus rhamnosus GG törzsnél a nemzetség Lactobacillus, a faj rhamnosus és a törzs GG. Ha ezek bármelyike különbözik az étrendkiegészítőben, akkor nem biztos, hogy ugyanazokat az eredményeket éri el.

A probiotikumok növekvő népszerűségével az étrend kiegészítők hatalmas választéka létezik, amelyek közül lehet választani. A legfontosabb annak meghatározása, hogy milyen típusú probiotikus mikroorganizmusra van szükség az adott egészégi állapothoz.

Az orvos segíthet annak eldöntésében, hogy a probiotikumok kipróbálása hasznos lehet-e a számodra, és tanácsot adhat a megfelelő probiotikumok mennyiségéről és típusáról.

Probioticum 12 immunerősítő

A Probioticum 12 összesen 1 milliárd probiotikus baktériumot tartalmaz kapszulánként - 12 baktériumtörzsre felosztva. Ez a kombináció optimális egyensúlyban és tisztán tartja a bélrendszert, és ebben a formában egyedülálló a világon.
A Probiotic12 a következő értékes baktériumtörzsekből áll össze:
    Bifidobacterium Iongum
    Bifidobacterium breve
    Bifidobacterium bifidum
    Bifidobacterium infantis
    Bifidobacterium lactis
    Lactobacillus plantarum
    Lactobacillus casei
    Lactobacillus paracasei
    Lactobacillus rhamnosus
    Lactobacillus acidophilus
    Lactobacillus bulgaricus
    Streptococcus thermophilus

Miért válasszam az immunerősítő Pro12 immunerősítőt?

A Pro12 szabályozza a bélflórát, 12 baktériumtörzzsel, kapszulánként 1 milliárd hasznos baktériummal támogatja immunrendszerünket, amelyek biztonságos útjáról a bélben az egyedi mikrokapszulák gondoskodnak. Nagyszerű immunerősítő.

Szabályozza a bélflórát: a hasznos és betegséget okozó baktériumok természetes egyensúlya dönt egészségünk vagy betegségünk felől. Ha ez felborul, könnyebb-súlyosabb betegségekkel kell megküzdenünk. Az irritábilis bélszindrómától szenvedők számára a béltisztító kúrát javasoljuk.

Az ember jó közérzete szorosan összefügg a bélrendszerben található baktériumok helyes egyensúlyától.

A fenti kísérletek szerint a probiotikumok alkalmazásának számos előnyös élettani hatása lehet:

  • laktóz-intolerancia kezelése
  • végbélrák megelőzése
  • koleszterinszint csökkentése
  • vérnyomás csökkentése
  • immunrendszer erősítése
  • fertőzések megelőzése
  • bélgyulladás-csökkentő hatás
  • ásványi anyagok és nyomelemfelvétel javítása
  • vastagbélgyulladás (colitis)
  • irritábilis bél szindróma (IBS) kezelése esetében

 

Évente végezz probiotikum kúrát!


Cikkek:

Probiotikumok és az emésztőrendszer

Reflux

Emésztési bántalmak

Székrekedés

Reishi gomba jótékony hatásai

Reishi gomba mellékhatásai

 

Forrás:

Probiotics
https://www.medicinenet.com/probiotics/article.htm
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Probiotics-HealthProfessional/

 

 

Probiotikumok - mi ez?